Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ό,τι θέλεις να μάθεις και φοβάσαι να ρωτήσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Σκέφτεσαι, «σιγά μην συμβεί σε μένα», «μα, χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό», «μία φόρα, μόνο ήταν, δεν πρόλαβε να γίνει τίποτα» και άλλα τέτοια…

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι θέμα ταμπού, ωστόσο είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους τους ενεργούς σεξουαλικά ανθρώπους.

Για παράδειγμα, τα στατιστικά για τη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστό ως ΗPV, είναι αμείλικτα και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρόκειται για το πλέον εύκολο στη μετάδοσή του σεξουαλικό νόσημα.

Η λοίμωξη με υπότυπους HPV υψηλού κινδύνου αποτελεί την κύρια αιτία για την ανάπτυξη πλακώδους καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας. Επίσης ακόμα και στελέχη χαμηλού κινδύνου, μπορούν να εμφανίσουν κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, αλλά και θηλώματα του αναπνευστικού.

Έχει υπολογιστεί ότι 3, στους 4 ενήλικες έχουν υπάρξει για κάποιο διάστημα της ζωής τους, φορείς του HPV. Στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι περίπου 6-8% των γυναικών είναι φορείς. Βεβαίως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν κάνουν τεστ ΠΑΠ και νιώθουν ενοχικά να μιλήσουν ανοιχτά για τα «νοσήματα που αποκτήθηκαν από τους σεξουαλικούς συντρόφους».

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Τα ΣΜΝ, μπορούν να διαχωριστούν, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους και την επίδραση τους στον οργανισμό, σε:

1. Επικίνδυνα για τη ζωή, αν δεν υπάρξει άμεση διάγνωση και θεραπεία:

  • HIV(AIDS)
  • Ηπατίτιδες Β & C
  • Σύφιλη

2. Δυνητικά επικίνδυνα σε βάθος χρόνου:

  • HPV
  • Γονόρροια

3. Επιβλαβή για τη γονιμότητα:

Ουρεόπλασμα

Μυκόπλασμα

Χλαμύδια

4. Ενοχλητικά και επιβαρυντικά για το ανοσοποιητικό:

  • Έρπης
  • Κοινά μικρόβια – Μύκητες – Τριχομονάδες

Πώς μεταδίδονται τα νοσήματα που περιγράψαμε παραπάνω;

  • Ηπατίτιδα Β: μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα, ακόμη και με ερωτικό φιλί. Απαραίτητη, η έγκαιρη διάγνωση για την λήψη κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων και εμβολιασμού, καθώς και ο τακτικός έλεγχος.
  • Ηπατίτιδα C: μεταδίδεται δυσκολότερα, αλλά μεταπίπτει σε χρόνια λοίμωξη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη της θανατηφόρου ηπατικής κίρρωσης ή και ηπατικού καρκίνου.
  • Ανθρώπινος Ιός Ανοσοανεπάρκειας HIV:  λοίμωξη που αναπτύσσει το AIDS και μεταδίδεται με ανταλλαγή σωματικών υγρών μέσω βλεννογόνων.  ( Η πρώιμη ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή της λοίμωξης και τη μετάπτωσή της σε χρόνιο αδρανές νόσημα).
  • HPV, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Χλαμύδια, Έρπης, Κοινά μικρόβια – Μύκητες – Τριχομονάδες: Μεταδίδονται με ερωτική και σεξουαλική επαφή, ενώ η χρήση προφυλακτικού, δεν διασφαλίζει τη μη μετάδοσή τους.

Εάν αν χρονίζει η παρουσία των συμπτωμάτων χωρίς αντιμετώπιση, ρισκάρετε, μετάδοση των νοσημάτων σε νέους ερωτικούς συντρόφους, αναστάτωση του ανοσοποιητικού, κίνδυνο για την υγεία (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας), υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής, πρόκληση  στειρότητας ή υπογονιμότητας, αλλά και τη θετική έκβαση σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Καλό είναι να γίνει εξέταση, από την πρώτη στιγμή αμφιβολίας ή υποψίας,  ασυνήθιστων ευρημάτων ή δυσφορίας.

Οι υπεύθυνοι ενήλικες έχουν υποχρέωση να φροντίζουν να διατηρούν την καλή τους υγεία, να ενημερώνονται, να προφυλάσσονται και να εξετάζονται τακτικά, με εμπιστοσύνη στο γιατρό τους.

Ενημερώσου, προφυλάξου, εξετάσου, προστάτεψε το σύντροφό σου και απόλαυσε μόνο τα καλά της ερωτικής πράξης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή