Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Το μεγάλο στοίχημα και η κίνηση ματ της Lamda Development στο Ελληνικό

O μετασχηματισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχει ήδη ξεκινήσει και κομβικό ρόλο σε αυτόν αναμένεται να παίξει το μέγκα πρότζεκτ της επένδυσης του Ελληνικού. «Της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη», όπως την χαρακτηρίζει η κοινοπραξία υπό την Lamda Development.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης άνοιξε ο δρόμος για την άμεση εκκίνηση των έργων ύψος 8 δισεκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κρίνοντας (1761/2019) εκ νέου νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» (Α.Α.Π. 35), συνολικής εκτάσεως 6.008.076,24 τ.μ., με τον καθορισμό περιοχών και ζωνών, καθώς και χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.

Τον πλέον κομβικό ρόλο στην αλλαγή και το μετασχηματισμό της Αθηναϊκής Ριβιέρας αναμένεται να έχει η υπερ-επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που αφορά την περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ένα έργο που πιθανότατα να είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Το πλάνο που έχει αναλάβει η κοινοπραξία υπό την Lamda Development περιλαμβάνει: Μητροπολιτικό πάρκο, πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, χώρους γραφείων, εμπορικά κέντρα και κατοικίες.

Η κίνηση ματ της Lamda και το μεγάλο στοίχημα με ποσοστό ρίσκου

Το διοικητικό συμβούλιο της Lamda Development στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, στις 10 Οκτωβρίου, με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε: «Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%».

Με την συγκεκριμένη κίνηση ο βασικός μέτοχος της Lamda Development Consolidated LAMDA Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση βάζει ένα μεγάλο στοίχημα και παίρνει και ένα μεγάλο ρίσκο.

Αναλαμβάνει τη δέσμευση να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν (51,9%) και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως και 650 εκατ. ευρώ. ενώ τοποθετεί τώρα κατ’ ελάχιστον περίπου 337,3 εκατ.. Πιθανότατα το ποσό αυτό να αυξηθεί αν μικρομέτοχοι δεν συμμετέχουν, ενώ θα περιμένει να βγάλει αποδόσεις αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ακινήτων.

Γιατί έφυγαν οι άλλοι εταίροι

Ο Ομιλος Λάτση επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στην εξαγορά της Ελληνικό Α.Ε. Η κινεζική Fosun και η Eagle Hills από τα ΗΑΕ, που αρχικά συμμετείχαν στο υπό τη Lamda Development σχήμα Global Investment Group έμειναν εκτός έργου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η ρήξη επήλθε για το μάνατζμεντ κατά τη διάρκεια του έργου. Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν ότι η απαίτηση των εκπροσώπων της Eagle Hills να συμμετέχουν μεν κεφαλαιακά, πλην όμως να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα προσέκρουσε στην αντίθετη θέση της ελληνικής πλευράς.

Η δε στάση της κινεζικής Fosun, που ήταν ήδη πιο αποστασιοποιημένη, κρίθηκε πως μπορούσε να καθυστερήσει ή περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η ίδια η η Lamda Development γνωστοποίησε, πάντως, ότι οι συζήτησεις έγιναν σε κλίμα καλής συνεργασίας αλλά «ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω.

Ποιοι θα είναι οι συμπαίκτες του Λάτση

Στην ανακοίνωση της Lamda με την οποία υπήρξε η ανάληψη του 100% του έργου γινόταν λόγος για «στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».

Με αυτά τα λόγια θα αφήνεται να εννοηθεί ότι ήδη υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια που της έχουν χτυπήσει την πόρτα τόσο για να συμμετέχουν στην αύξηση όσο και σε επιμέρους projects της ανάπτυξης.

Επίσης ενδεχομένως να υπάρξουν στην κατασκευή επιμέρους εκμεταλλεύσεων όπως εμπορικών κέντρων, οικιστικών περιοχών, γραφείων ακινήτων, ξενοδοχείων και άλλων αναπτύξεων και άλλες υπάρξουν συνεργασίες. Τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης αναφέρουν κύκλοι σε γνώση των σχετικών σχεδιασμών και συζητήσεων, θυμίζοντας και την κοινοπραξία της Lamda με τη Värde Partners, Lamda Malls S.A στην οποία έχουν περάσει όλα τα εμπορικά κέντρα της Lamda.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός με τον όμιλο Olympia και η οικογένεια Κάτσου, ο Βασίλης και η αδελφή του Νέλλη, με το επενδυτικό fund τους VNK Capital συντονίστηκαν για το μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού.

Η κοινοπραξία τους Voxcove Holdings, στην οποία συμμετέχουν από 50%, μπήκε στη Lamda Development πριν από δύο χρόνια με ποσοστό 12,83% καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο πίσω από την οικογένεια Λάτση, η οποία ελέγχει το 53,82%. Και πλέον, η Voxcove Holdings είναι αποφασισμένη να επενδύσει περισσότερα μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που έχει ξεκινήσει η Lamda Development.

Τα πρώτα έργα της επένδυσης

Το επενδυτικό πλάνο του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό αναπτύσσεται σε περίπου 5.250 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο και στην έκταση του παράκτιου μετώπου. Επιπλέον περίπου 760 επιπλέον στρέμματα, μετά την αφαίρεση της έκτασης αιγιαλού και παραλίας.

Σύμφωνα με το master plan, όπως αναφέρει η Καθημερινή στην έντυπη έκδοσή της, κατά την πρώτη πενταετή φάση ανάπτυξης προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου και του μητροπολιτικού πάρκου, η αναβάθμιση της μαρίνας, η κατασκευή του ενυδρείου και πολλά ακόμα επιμέρους έργα συμπεριλαμβανομένων εκτενέστατων δενδροφυτεύσεων.

 

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο παραλιακό μέτωπο. Κύριο σημείο η δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του νέου μητροπολιτικό πάρκου στην περιοχή του Ελληνικού έκτασης 2.000 στρέμματα αναφέρονται οι εκτάσεις άλλων μεγάλων πάρκων στην Αττική και διεθνώς: Πεδίο του Άρεως 270 στρέμματα, Εθνικός Κήπος 160 στρέμματα, κτήμα Συγγρού 950 στρέμματα, πάρκο Τρίτση 1.000 στρέμματα, Hyde Park Λονδίνου 1.420 στρέμματα.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στην ανάπτυξη αστικών υποδομών όπως λιμενικά έργα, συγκοινωνιακές υποδομές, διευθέτηση ρεμάτων, διαχείριση λυμάτων, διαχείριση αστικών αποβλήτων, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές κ.λπ..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Lamda, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας της εταιρείας, με σκοπό την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή