Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

5 εύκολες θεραπείες για το έκζεμα που μπορούν να ανακουφίσουν τη φαγούρα, το ξηρό ή κόκκινο δέρμα

Το έκζεμα προκαλεί κνησμό,  ξηρότητα, κοκκίνισμα και απολέπιση του δέρματος. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα δερματικά προβλήματα σάς παρουσιάζουμε πέντε εύκολες θεραπείες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι που υπόσχονται ανακούφιση.

Προσπαθείτε συχνά να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα, το ξηρό ή κόκκινο ερεθισμένο δέρμα; Μπορεί να πάσχετε από ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή εκζέματος που τείνει να είναι μια μακροχρόνια δυσάρεστη κατάσταση αν και μπορεί να βελτιωθεί ή να βρίσκεται για ένα διάστημα σε ύφεση.

Χαρακτηρίζεται από κόκκινες, φολιδωτές, ξηρές και κνησμώδεις κηλίδες δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Τα συμπτώματα δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά επηρεάζουν και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μειώνοντας τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τη διάθεσή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύκολες θεραπείες στο σπίτι που βοηθούν στη μείωση του κνησμού και της φλεγμονής που προκαλείται από το έκζεμα.

1. Δροσερό ντους

Ένα δροσερό ή κρύο ντους μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και να δώσει στο δέρμα την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται.

Το «κλειδί» για τα άτομα με έκζεμα είναι να διατηρούν το δέρμα τους όσο μπορούν περισσότερο ενυδατωμένο. Για να το βοηθήσετε πρέπει απαραίτητα να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό και να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και Ω3, καθώς δεν αρκεί μόνο μια ενυδατική κρέμα για να κάνει θαύματα.

Μην ξεχνάτε όταν αγοράζετε αφρόλουτρο να προτιμήστε κάποιο που η σύνθεσή του περιέχει γλυκερίνη ή γάλα και μέλι καθώς αυτά τα συστατικά θρέφουν την επιδερμίδα.

Προσπαθήστε, επίσης, να απλώσετε τη λοσιόν σας σε ελαφρώς υγρή επιδερμίδα αμέσως μετά το ντους καθώς έτσι «θα σφραγιστεί» η υγρασία.

Μετά από το μπάνιο ή το ντους, εφαρμόστε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο ή ενυδατική κρέμα στο δέρμα, αλλά αποφύγετε τυχόν λοσιόν που έχουν στη σύστασή τους άρωμα ή άλλα ερεθιστικά συστατικά. Αποφύγετε, επίσης, και τα αρώματα ειδικά αν έρχεται η επιδερμίδα σας σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Coconut palm oil in a bottle with coconuts and green palm tree leaf on brown background. Coco nut cl

2. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για το δέρμα με τάση για έκζεμα, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, ενώ επίσης μπορεί να ανακουφίσει το τράβηγμα της ξηρής επιδερμίδας και τον πόνο.

Κατά την εφαρμογή στο δέρμα, είναι πάντα καλύτερο να επιλέξετε παρθένο ή ψυχρής έκθλιψης λάδι καρύδας που επεξεργάζεται χωρίς χημικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο.

meli-2.jpg

3. Μέλι

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων αλλά και να ενυδατώσει το δέρμα επιταχύνοντας την επούλωσή του. Αν έχετε χρόνο θα μπορούσατε να φτιάξετε μια μάσκα με βάση το μέλι, το γάλα και το αγγούρι που υπόσχεται εν τω βάθει ενυδάτωση.

Θα χρειαστείτε 150ml μέλι, 100ml πλήρες γάλα (το οποίο θα ζεστάνετε τόσο ώστε να μην καίγεται το δάχτυλό σας όταν το βουτάτε μέσα) και 1½ φλιτζάνι τριμμένο αγγούρι.
Ανακατέψτε το μείγμα σε ένα μπολ και στη συνέχεια με ένα πινέλο απλώστε το μέσα στη μπανιέρα στο σώμα σας. Κάντε μασάζ προκειμένου να βοηθήσετε το δέρμα σας να επωφεληθεί από τα συστατικά και να ενυδατωθεί. Μετά από 10′ απολαύστε το ντους σας. Επίσης, μην ξεχνάτε πως υπάρχουν στο εμπόριο πολλές κρέμες ενυδατικές που στα συστατικά τους εμπεριέχεται το μέλι.

1643644037251-388249539-2-aloi.jpg

Τζελ αλόης βέρα

Το τζελ αλόης βέρα είναι ευεργετικό για τη θεραπεία και την καταπράυνση του εκζέματος, καθώς τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματά του αποτρέπουν τις δερματικές λοιμώξεις, που είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό και σκασμένο δέρμα.

Η μεγάλη περιεκτικότητα της αλόης σε νερό σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, συμβάλει στη θρέψη του δέρματος ενώ ανακουφίζει από τον κνησμό και τις εκδορές. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο μια μεγάλη ποικιλία σε σπρέι και κρέμες σε μεγάλο εύρος τιμών ή να φτιάξετε μια κομπρέσα για να ανακουφίσετε την ερεθισμένη περιοχή.

Θα χρειαστείτε ¼ του φλιτζανιού αλόη βέρα, 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο και μια φαρμακευτική γάζα. Στην περιοχή που το σώμα σας παρουσιάζει έκζεμα μπορείτε να τοποθετήσετε την κομπρέσα που θα περιέχει τα προαναφερθέντα συστατικά. Αφήστε την να δράσει 10 λεπτά και σίγουρα θα νιώσετε ανακούφιση.

rouxa-2.jpg

Φαρδιά ρούχα

Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν συνθετικά ρούχα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα τους, τραχιά υφάσματα καθώς και πολύ στενά.

Στον αντίποδα προτιμήστε λινό, βαμβάκι και μετάξι, καθώς αυτές είναι καλύτερες επιλογές αφήνοντας το δέρμα να αναπνεύσει. Τέλος, μην φοράτε μάλλινα ρούχα απευθείας στο δέρμα καθώς μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σας. Με τη χρήση ενός βαμβακερού t- shirt δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος φαγούρας και εμφάνισης αλλεργιών ή εκζέματος.


Πηγή