Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

5 τροφές που εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σάκχαρο αίματος και η γλυκόζη συνδέονται με πολλούς τρόπους με τις τροφές που καταναλώνουμε.

Κάποιες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις σακχάρου, που συνδέονται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά.

Παρότι τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία σε άτομα με διαβήτη, προδιαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, το να παρακολουθείτε τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλή διάθεση, αυξημένη συγκέντρωση και περισσότερη ενέργεια.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο, η ισορροπημένη διατροφή όμως, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν οι τροφές μετατρέπονται σε γλυκόζη κατά την πέψη τους, οδηγώντας σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Κάθε σώμα είναι μοναδικό ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται από τα τρόφιμα.

Ενώ ορισμένα τρόφιμα διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, λίγα είναι τα συστατικά που μπορούν να μειώσουν γρήγορα τη γλυκόζη. Εάν το σάκχαρό σας βρίσκεται ήδη σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε πώς ορισμένα γεύματα επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης σας και να αναζητάτε συστατικά που θα σας επιτρέψουν να το διατηρείτε σε σταθερά επίπεδα.

Αν τα επίπεδα γλυκόζης σας είναι αυξημένα από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου υδατάνθρακα, μπορείτε να τα μειώσετε μέσω της άσκησης η του διαλογισμού. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε μηλόξιδο πριν από ένα γεύμα για να μειώσετε τη γλυκαιμική απόκριση.

Δείτε τις 5 κορυφαίες τροφές για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

Πρωτεΐνη

Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες στη διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα και τα επίπεδα ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι πρωτεΐνες σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό και εξισορροπούν μακροπρόθεσμα στην ινσουλίνη. Βάλτε στη διατροφή σας τον σολομό, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, τους σπόρους και τα όσπρια.

Φυτικές ίνες

Οι τροφές με φυτικές ίνες, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ταυτόχρονα όμως συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και μελέτες έχουν δείξει ότι εξισορροπούν το σάκχαρο και συμβάλλουν στη διαχείριση της χοληστερίνης. Οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Τριγωνέλλα

Αν σας αρέσει η προσθήκη βοτάνων στα φαγητά, η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε τριγωνέλλα βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη, μείωσε τη γλυκόζη στα ούρα και βελτίωσε την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Προσθέστε τη στα ψητά λαχανικά, στις σπιτικές σάλτσες ζυμαρικών ή ακόμα και στις σούπες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

1643646634370-519411577-kanela.jpg

Κανέλα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα προκαλεί βελτίωση του σακχάρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γεύματα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να αποφύγετε την αύξηση της γλυκόζης.

1643647470817-637648408-miloxido.jpg

Μηλόξιδο

Ο συνδυασμός του μηλόξιδου με τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπεργλυκαιμίας και στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η τακτική κατανάλωση βοηθά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, καθώς και στη βελτίωση του οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.

Πηγή: mindbodygreen.com


Πηγή