Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι 5 πιο αλλόκοτες διαταραχές του ύπνου

Οι 5 πιο αλλόκοτες διαταραχές του ύπνου

Η αϋπνία και οι εφιάλτες που σας ξυπνάνε μέσα στη νύχτα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω…

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας παραλύει όμως ο εγκέφαλός μας παραμένει σε εγρήγορση. Εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη νευρολογική διαταραχή, όπως οι παρακάτω, το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα παράξενο.

1. Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης (ή Σύνδρομο Kleine-Levin)

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο κρεβάτι, αδυνατώντας να ελέγξουν την ακατανίκητη νύστα τους. Παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπνηλίας που μπορεί να διαρκέσουν ολόκληρες εβδομάδες και μετά από αυτές επικρατεί συνήθως η σύγχυση.

2. Σεξοβασία

Όπως λέμε υπνοβασία, μόνο που αντί να περπατάμε κάνουμε σεξ! Το άτομο δεν έχει ιδέα τι κάνει και παραμένει σε κατάσταση ύπνου κατά τη σεξουαλική πράξη ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της σεξουαλικότητας. Η σεξοβασία εκδηλώνεται όταν ένα μέρος του εγκεφάλου κοιμάται και ένα άλλο παραμένει ξύπνιο.

3. Διαταραχή ελεύθερης λειτουργίας (διαταραχή νυχθημερήσιου ρυθμού)

Στα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή παρατηρείται δυσλειτουργία στο εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να αρνείται να ακολουθήσει τις φυσιολογικές εναλλαγές ημέρας και νύχτας και βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση τζετ λαγκ.

4. Ναρκοληψία

Ένα άτομο που πάσχει από ναρκοληψία μπορεί να κοιμηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, πέφτοντας μάλιστα απευθείας στο πέμπτο στάδιο του ύπνου (στάδιο REM). Αυτό μπορεί να συμβεί την ώρα που περπατά, εργάζεται ή οδηγεί.

5. Αιφνίδιος θάνατος άγνωστης αιτιολογίας (Sudden Unexpected Death Syndrome)

Πλήττει νεογνά αλλά και υγιέστατους εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Αρκετά περιστατικά καταγράφονται στον ανδρικό πληθυσμό της Ανατολικής Ασίας.

Πηγή: onmed.gr