Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Προς αποφυγήν των μικροβίων από το κοτόπουλο

Προς αποφυγήν των μικροβίων από το κοτόπουλο

Τι συστήνουν οι ειδικοί για τη διαδικασία συντήρησης του

Μία καλή ιδέα για να αποφεύγουμε τα μικρόβια που έχει το κοτόπουλο είναι να το καταψύχουμε αμέσως μόλις το αγοράζουμε και να το αποψύχουμε όταν πια θέλουμε να το μαγειρέψουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Βάσει των στοιχείων, 6 στα 10 κοτόπουλα είναι μολυσμένα με διάφορα μικρόβια τα οποία οδηγούν στο να αρρωστήσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

Μάλιστα 100 περίπου άνθρωποι από αυτούς, χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της τροφικής αυτής δηλητηρίασης που τους έχει προκαλέσει το κοτόπουλο. Φυσικά ισχύει ότι το να μαγειρεύουμε καλά το κοτόπουλο βοηθάει στο να μειώνεται ο αριθμός των μικροβίων που φέρει, αλλά παρ’ όλα αυτά το ενδεχόμενο να αρρωστήσει κάποιος δεν απομακρύνεται τελείως.

Η διαδικασία της κατάψυξης και της απόψυξης, σε συνδυασμό βέβαια και με το καλό μαγείρεμά του, αυξάνει την ασφάλεια του κοτόπουλου που θα φάμε τελικά. Αυτό αφορά κυρίως το μικρόβιο campylobacter, που είναι συχνά υπεύθυνο για τροφικές δηλητηριάσεις. Μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία όπου το πρόβλημα με τα μολυσμένα κοτόπουλα είναι πολύ διαδεδομένο έχει ξεκινήσει καμπάνια που προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν αλλά να το βράζουν/ψήνουν κατευθείαν σε υψηλή θερμοκρασία. Γιατί; Επειδή στη διαδικασία του πλυσίματος τα μικρόβια μεταφέρονται (πετάγονται) σε διάφορα άλλα σημεία της κουζίνας, όπως για παράδειγμα ο νεροχύτης, η βρύση, το σφουγγάρι κλπ. και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο καλά καθαρίζει μετά από κάθε τέτοιο πλύσιμο η κάθε νοικοκυρά τον χώρο της.

Πηγή: Vita.gr