Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας σε όλο τον κόσμο.

Περίπου το 8,5 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως και το 9,3 τοις εκατό όλων των Αμερικανών ζουν με την πάθηση.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που μπορεί να έχουμε ακούσει, ωστόσο μπορεί να εκπλαγούμε από όσα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Η συνεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη γνώση σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2, επιτρέποντας καλύτερη πρόληψη και διαχείριση.

Ας δούμε λοιπόν έξι πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη τύπου 2.

1. Είναι μια χρόνια πάθηση και προς το παρόν δεν έχει θεραπεία
Με απλά λόγια, ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα μας έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Οφείλεται στην αδυναμία του σώματος είτε να παράγει, είτε να χρησιμοποιεί ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Είτε το σώμα μας δεν παράγει αρκετή, είτε καθόλου ινσουλίνη, είτε τα κύτταρα του σώματος είναι ανθεκτικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη που δημιουργεί αποτελεσματικά. Εάν το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μεταβολίσει τη γλυκόζη, μια απλή ζάχαρη, θα συσσωρευτεί στο αίμα μας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα της κυτταρικής αντίστασης, τα διάφορα κύτταρα στο σώμα μας δεν θα πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι διαρκεί πολύ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του εύρους -στόχου τους.

2. Είναι σε άνοδο, ειδικά σε νέους ενήλικες
Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014 και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίστηκε κάποτε μόνο σε ενήλικες, αλλά τώρα διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά επίσης σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παχυσαρκία, ένα ζήτημα που γίνεται πιο συχνό στους νεότερους σήμερα.

3. Μπορεί να περάσει απαρατήρητο για χρόνια
Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 δεν διαγιγνώσκονται λόγω έλλειψης συμπτωμάτων ή επειδή οι άνθρωποι δεν τις αναγνωρίζουν ως διαβήτη. Αιτίες συμπτωμάτων όπως κόπωση, αυξημένη πείνα και αυξημένη δίψα είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν και συχνά αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι καθόλου. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβαλλόμαστε σε δοκιμή. Οποιοσδήποτε ηλικίας 45 ετών και άνω θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή για διαβήτη, ειδικά εάν είναι υπέρβαρος. Εάν είμαστε υπέρβαροι και κάτω των 45 ετών, μπορεί να θέλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υποβληθούμε σε εξετάσεις, καθώς το υπερβολικό βάρος αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για τον διαβήτη τύπου 2. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων διαθέτει ακόμη και ένα δωρεάν τεστ κινδύνου για διαβήτη που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε εάν κινδυνεύουμε από διαβήτη τύπου 2.

4. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν ελεγχθεί
Εάν αφεθεί χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Το ίδιο ισχύει για άτομα που παραμελούν να διαχειριστούν σωστά τον διαβήτη τους. Η νόσος του Αλτσχάιμερ συγκαταλέγονται στις κύριες επιπλοκές που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και οι τακτικοί έλεγχοι είναι βασικοί παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου που πάσχει από Διαβήτη.

5. Αποτελεί υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ομάδες ανθρώπων
Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλους, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ομάδες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο. Τα άτομα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνα που δεν έχουν:
• υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
• αδρανείς, γυμνάζονται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
• οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, με γονέα ή αδελφό που έχει την πάθηση
• ιστορικό διαβήτη κύησης
• ιστορικό προδιαβήτη
• ιστορικό αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως αυτά με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
• άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

6. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε τον διαβήτη τύπου 2 και να ζήσουμε μια πλήρη ζωή είναι να τρώμε καλά και να ασκούμαστε τακτικά. Επειδή οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να το αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την έναρξη. Ορισμένα βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην πρόληψη και/ή στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:
• Διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
• Κάνουμε 30 λεπτά τακτικής, μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας καθημερινά ή έντονη άσκηση 3 ημέρες την εβδομάδα.
• Περιορίζουμε στη διατροφή μας τα ζαχαρούχα ποτά και τα κορεσμένα λιπαρά. Προσθέτουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και αφαιρούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
• Αποφεύγουμε τη χρήση καπνού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
• Ελέγχουμε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα μας εάν έχουμε διαγνωστεί και διατηρούμε την κατάλληλη φροντίδα για τα πόδια, τα νεφρά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα μάτια για να αποφύγουμε επιπλοκές.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι ενώ ο γιατρός μας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τον διαβήτη, δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι ένα χάπι μπορεί να διορθώσει τα πάντα.


Πηγή