Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Νιώθετε συνεχώς πρησμένη; Ο πιο σημαντικός λόγος είναι αυτός

‘Εχετε ένα έντονο φούσκωμα στην κοιλιά, ένα πρήξιμο και γενικά αισθάνεστε σαν …μπαλόνι; Ο λόγος μπορεί να είναι η κατακράτηση υγρών.

Το νερό αποτελεί περίπου το 60 % του ανθρώπινου σώματος. Όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού δεν βρίσκονται σε ισορροπία, το σώμα τείνει μα κρατάει νερό.

Η κατακράτηση νερού είναι πολύ συχνή στις γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου τους όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμβαίνει όμως και σε άσχετες περιόδους με αποτέλεσμα το πρήξιμο να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Τι πρέπει να κάνετε για να μην έχετε κατακράτηση υγρών

Μειώστε το νάτριο

Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κατακράτηση νερού. Επειδή το σώμα πρέπει να διατηρεί μια ισορροπημένη αναλογία νατρίου-νερού για να λειτουργεί σωστά, συγκρατεί το νερό εάν τρώτε πολύ αλάτι. Οι νεότερες διατροφικές οδηγίες προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού σε όχι περισσότερο από 2.300 mg την ημέρα. Τυρί, αλλαντικά, ψωμί, αλμυρά σνακ είναι πλούσια σε νάτριο. Οπότε χρειάζεται μέτρο.

Πιείτε περισσότερο νερό

Το νερό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Βοηθά στη λειτουργία των νεφρών επιτρέποντας την αποβολή τοξινών και αλατιού από το σώμα. Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου δύο λίτρα νερό κάθε μέρα.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την υγεία όπως η διατροφή και η άσκηση, σύμφωνα με έρευνες. Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών που ρυθμίζουν την ισορροπία αλατιού και νερού. Ένας καλός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει την ενυδάτωση και να μειώσει την κατακράτηση νερού. Στοχεύστε σε έναν υγιή ύπνο διάρκειας επτά έως εννέα ωρών.

priksximo1

Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων

Όταν τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αποθηκεύει την ενέργεια ως μόρια γλυκογόνου. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου συνοδεύεται από τρία γραμμάρια νερού. Ο περιορισμός υδατανθράκων είναι ένας γρήγορος τρόπος εξάντλησης των επιπέδων γλυκογόνου, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος του νερού θα μειωθεί επίσης. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα για να λειτουργήσουν σωστά, αλλά η μέση διατροφή περιέχει πολύ περισσότερα γραμμάρια. Το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι όλοι κοινοί υδατάνθρακες οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως άπαχο κρέας, αυγά και προϊόντα σόγιας.

Μειώστε το άγχος

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατακράτηση υγρών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το στρες και η κορτιζόλη αυξάνουν την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), που ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα. Μπορείτε να διατηρήσετε μια φυσιολογική ποσότητα ADH και κορτιζόλης ελέγχοντας τα επίπεδα άγχους σας.

Πηγή: femina.in

 


Πηγή