Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

9 στις 10 γυναίκες λένε ότι σεξ είναι καλύτερο με τη χρήση λιπαντικού

Όταν μια γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει μια φυσιολογική υγρασία στον κόλπο της. Η ποσότητα των εκκρίσεων είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών της. Έτσι, μπορεί να αναγνωρίζει τη φυσιολογική για εκείνη ποσότητα και σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, που είναι χαρακτηριστικές για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εκκρίσεις προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Όπως βγαίνουν από τον κόλπο, συμπαρασύρουν και απομακρύνουν τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί και έτσι βοηθούν τον κόλπο να «αυτοκαθαρίζεται». Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και για την ερωτική επαφή, καθώς λειτουργούν ως φυσικό λιπαντικό, μειώνοντας την τριβή, που θα προκαλούσε πόνο, και επιτρέπουν την ερωτική ευχαρίστηση.

Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή στις «γόνιμες ημέρες» της. Αντίθετα, αμέσως μετά την περίοδο, είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις, που αυξάνονται και πάλι λίγο πριν την επόμενη περίοδο. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναίκειων» ορμονών κατά τη διάρκεια του «κύκλου» της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Ο φυσικότερος και απλούστερος τρόπος για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως σε μορφή κολπικής γέλης (gel). Τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική  ευχαρίστηση, αλλά πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου. Τα λιπαντικά Durex Naturals είναι μια φανταστική επιλογή καθώς είναι κατασκευασμένα από 100% φυσικά συστατικά

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εφύγρανση του κόλπου είναι και η παρουσία (τόσο η ποσότητα όσο και το είδος) του μικροβιώματος του κόλπου, γνωστού και ως φυσιολογική χλωρίδα. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο σώμα μας και που έχουν προστατευτικό ρόλο. Αυτά τα φυσιολογικά μικρόβια εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν και έτσι δρουν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Για να αναπτυχθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το μικροβίωμα του κόλπου, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα πρεβιοτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τα απαραίτητα συστατικά που θρέφουν τα φυσιολογικά, «καλά» μικρόβια και προστατεύουν από την ανάπτυξη των παθογόνων, ¨κακών¨ μικροβίων, που προκαλούν κολπίτιδες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πρεβιοτικών προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μετά από θεραπείες με αντιβιοτικά ή σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κολπίτιδες ανά τακτά, πολύ συχνά χρονικά διαστήματα. Αν ψάχνετε για αυτά τα οφέλη, συστήνουμε τα Durex Naturals Classic H2O Λιπαντικό Gel, τα οποία περιέχουν πρεβιοτικά που βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας του κόλπου.

Επίσης, από τη σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υγρασία ή αντίθετα η ξηρότητα στον κόλπο. Όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται αμέσως μετά τις ημέρες της περιόδου, η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με τη βοήθεια από την προσθήκη των πρεβιοτικών, μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στην περιοχή, προσφέροντας έτσι πιο ανώδυνες και ευχάριστες ερωτικές επαφές.

Αν ψάχνετε ωστόσο ένα λιπαντικό που παρέχει ακόμα περισσότερη υγρασία, σας συστήνουμε ένα προιόν με φυσικό υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ «κλειδώνει» την υγρασία, παρέχοντας έτσι ενυδάτωση. Μάλιστα, τα κύτταρα του δέρματός μας παράγουν φυσικό υαλουρονικό οξύ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα επίπεδα της υγρασίας. Η Durex παρέχει μια τέτοια επιλογή, με τα Durex Naturals Ενυδατικά Λιπαντικά με Υαλουρονικό Οξύ.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατεύσει τη γυναικολογική υγεία της ενάντια στις λοιμώξεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση  στην ερωτική ζωή της. Εξάλλου, η σεξουαλική σας υγεία είναι σημαντική.

facebook.com/DurexGreece

Το σεξ έχει καλύτερη αίσθηση με χρήση λιπαντικού, 9/10 γυναίκες συμφωνούν.* *Καταναλωτική Έρευνα Ηνωμένο Βασίλειο, 91% από 2451.​

Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, 
Επικ. Καθ.  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Πηγή