Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αυτή είναι η μεγαλύτερη εστία μολύνσεων στην κουζίνα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εστία μολύνσεων στην κουζίνα

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Protection Trends, έδειξε ότι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στον χώρο της κουζίνας είναι οι πετσέτες για τα χέρια, που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα και για πολλές διαφορετικές εργασίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ζήτησαν από 123 άτομα να ετοιμάσουν μία συνταγή στην κουζίνα χρησιμοποιώντας βόειο κρέας ή κοτόπουλο και να το συνοδεύσουν με μία σαλάτα φρούτων. Ένας ακίνδυνος τύπος βακτηρίου είχε τοποθετηθεί επί τούτου στο κρέας και το κοτόπουλο με σκοπό να εντοπιστούν αργότερα τα σημεία στα οποία θα είχε εξαπλωθεί.

Πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες της κουζίνας πριν καν πλύνουν καλά τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν, αφότου τα είχαν απλώς βρέξει με νερό. Μάλιστα, ακόμα και αν είχαν απολυμάνει τα χέρια τους, άγγιζαν και πάλι τις ίδιες πετσέτες με αποτέλεσμα να εξαπλώνουν εκ νέου το βακτήριο σχεδόν σε κάθε επιφάνεια της κουζίνας.

Διαπιστώθηκε ότι το 90% από τις φρουτοσαλάτες είχε μολυνθεί με το βακτήριο, ενώ στο 80% των περιπτώσεων υπήρχαν ίχνη του και στο νιπτήρα, όπου οι συμμετέχοντες έπλεναν το κρέας, το κοτόπουλο και τα χέρια τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του πειράματος, πολλοί συμμετέχοντες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν και τα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία επίσης μετέφεραν το βακτήριο και κατ’ επέκταση θα μπορούσαν να το είχαν μεταφέρει και στο σπίτι τους ή στους δικούς τους ανθρώπους αργότερα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα βακτήρια ευδοκιμούν επάνω στις πετσέτες, ειδικά όταν αυτές μένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας “για να στεγνώσουν” στην κουζίνα, χάρη στην υγρασία που μαζεύουν. Και προτείνουν την χρήση πετσετών μιας χρήσης από χαρτί και όχι από ύφασμα, τουλάχιστον στον χώρο της κουζίνας.

 

 

Πηγή: onmed.gr