Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αύξηση της ανάγκης για ακτινοθεραπείες προβλέπεται στην Ευρώπη εντός 10ετίας

Αύξηση της ανάγκης για ακτινοθεραπείες προβλέπεται στην Ευρώπη εντός 10ετίας

Η ζήτηση για ακτινοθεραπεία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– αναμένεται να αυξηθεί 16% κατά μέσο όρο μεταξύ 2012-2025, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Η μεγαλύτερη αύξηση (24%) αναμένεται για ακτινοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη και ακολουθούν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (21%) και το πολλαπλό μυέλωμα (20%).

AdTech Ad

Οι ογκολόγοι, ακτινολόγοι και επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γιολάντ Λίβενς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Radiotherapy and Oncology (Ακτινοθεραπεία και Ογκολογία).

bigstock Oncologist Holding Hand Of Gir 108880205

Η μελέτη HERO (Health Economics in Radiation Oncology) πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας και θα παρουσιασθεί επίσης στο συνέδριό της, το οποίο θα λάβει χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας στις 29 Απριλίου έως Μαΐου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι επειδή η ακτινοθεραπεία συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και μακρόχρονη εκπαίδευση προσωπικού, πρέπει να γίνει έγκαιρα προγραμματισμός, ώστε να ικανοποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια νέοι καρκινοπαθείς αναμένονται στην Ευρώπη έως το 2025, μία αύξηση 16% περίπου έναντι των 3,4 εκατομμυρίων που είχαν διαγνωσθεί το 2012. Από αυτούς τους 4 εκατ. ασθενείς, ο αριθμός όσων θα κάνουν ακτινοθεραπεία έστω μια φορά, αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 εκατ. το 2012 σε δύο εκατομμύρια το 2025.

Η αύξηση στα νέα περιστατικά καρκίνου αποδίδεται κυρίως στην εκτίμηση ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι ολοένα πιο γερασμένος από δημογραφική άποψη, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και ταυτόχρονα μειώνεται η γεννητικότητα. Ήδη οι πολύ ηλικιωμένοι (οι άνω των 80 ετών) αποτελούν την ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα στη «γηραιά» –κυριολεκτικά– ήπειρο.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr