Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ψωρίαση: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονεί για την υγεία της καρδιάς

Ψωρίαση: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονεί για την υγεία της καρδιάς

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και επώδυνη δερματοπάθεια που συχνά υποτροπιάζει.

H νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από έντονες κοκκινίλες στο δέρμα, πάνω στις οποίες εμφανίζονται λευκά λέπια.

H ψωρίαση οφείλεται σε μη ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Ειδικότερα, ενώ τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται σε περίπου 30 ημέρες, στα άτομα με ψωρίαση η διαδικασία αυτή γίνεται σε 4-5 ημέρες, με αποτέλεσμα τα «ανώριμα» κύτταρα να είναι στέρεα κολλημένα μεταξύ τους και να σχηματίζουν πλάκες.

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και αποτελεί εκδήλωση συστηματικής φλεγμονής.

Μπορεί να συνοδεύεται από άλλες νόσους όπως:

-ψωριασική αρθρίτιδα

-φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσο Crohn)

-μεταβολικό σύνδρομο

-παχυσαρκία

-σακχαρώδη διαβήτη

-καρδιαγγειακή νόσο

bigstock Human s heart Electric lights 86390906

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας Δανών επιστημόνων, η ψωρίαση ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει ανεύρυσμα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι καθώς αυξανόταν η σοβαρότητα της ψωρίασης ενός ανθρώπου, αυξανόταν και ο κίνδυνος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Οι ερευνητές εξέτασαν 60.000 ανθρώπους με ελαφρά ψωρίαση και 11.000 με σοβαρή και συνέκριναν τον κίνδυνο ανευρύσματος σε καθεμία από τις δύο ομάδες με τον κίνδυνο ανευρύσματος σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους του πληθυσμού της Δανίας.

Σε διάστημα 14 ετών, 50 άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση και 240 με ελαφριά μορφή της νόσου εμφάνισαν ανεύρυσμα.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για ανεύρυσμα, όπως η ηλικία και το ιστορικό καπνίσματος, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση είχαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Άνθρωποι με ελαφρά ψωρίαση φάνηκε ότι είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ψωρίαση θα πρέπει να θεωρείται συστημική φλεγμονώδης νόσος και όχι μεμονωμένη δερματική ασθένεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr