Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ποια τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στη μέση

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ποια τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι μια συνήθης ενόχληση που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια, όπως η καθιστική εργασία, ένας τραυματισμός ή η κακή στάση στον ύπνο. Μια σπανιότερη αιτία του πόνου στο σημείο αυτό είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα δεν οφείλεται σε τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Είναι χρόνια πάθηση, αποτέλεσμα φλεγμονής που εκδηλώνεται στους σπονδύλους. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.

Οι περιοδικές κρίσεις πόνου και ακαμψίας στη σπονδυλική στήλη είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, ωστόσο η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις του σώματος, καθώς επίσης και τα μάτια ή το γαστρεντερικό.

Σε προχωρημένο στάδιο, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών μπορεί να οδηγήσει σε συνένωση των αρθρώσεων, περιορίζοντας σημαντικά την κινητικότητα.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα πλήττει συχνότερα τους νεαρούς άνδρες σε σύγκριση με άλλες υποομάδες του πληθυσμού. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως προς το τέλος της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης, ωστόσο τα ακριβή αίτιά της παραμένουν άγνωστα.

Ενδείξεις και συμπτώματα

ανεξήγητοι πόνοι χαμηλά στη μέση, οι οποίοι είναι πιο ισχυροί μετά τον ύπνο – συχνά η γυμναστική ανακουφίζει τον πόνο

πόνος και ακαμψία στην ιερολαγόνια άρθρωση, στο σημείο που ενώνεται η λεκάνη με τη σπονδυλική στήλη

ανεξήγητος πόνος στη φτέρνα, στο στήθος ή σε κάποια άρθρωση του σώματος – σε μερικούς ασθενείς με ΑΣ, το πρώτο σύμπτωμα δεν είναι ο πόνος στη μέση αλλά ο πόνος στη φτέρνα ή το στήθος ή ο πόνος και η ακαμψία σε κάποια άλλη άρθρωση του σώματος (π.χ. καρπός, αστράγαλος) – εάν έχει επηρεαστεί ο θώρακας, στο σημείο που τα πλευρά ενώνονται με τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να εκδηλωθεί δυσφορία στο στήθος και επακόλουθη δύσπνοια

κρίσεις πόνου που γίνονται ισχυρότερες όσο περνά ο καιρός – ο πόνος δεν επιμένει σταθερά, όμως με την πάροδο του χρόνου εντείνεται και ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στη σπονδυλική στήλη όσο προχωρά και η φλεγμονή – τα παυσίπονα και η γυμναστική καταπραΰνουν τον πόνο, όμως μετά από λίγο η ενόχληση επανέρχεται

 

 

Πηγή: onmed.gr