Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Aids: Οι νέοι δεν κατανοούν τον κίνδυνο της νόσου

Aids: Οι νέοι δεν κατανοούν τον κίνδυνο της νόσου

Λίγες μέρες πριν την Sidaction του 2015 (γαλλική οργάνωση ευαισθητοποίησης για το AIDS που διοργανώνει και εράνους), μία δημοσκόπηση δείχνει ότι οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, παρόλο που γνωρίζουν τους κινδύνους της ασθένειας, προστατεύονται όλο και λιγότερο κατά τις ερωτικές τους σχέσεις.

Γνωρίζουν την θεωρία, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να την κάνουν πράξη… αντίθετα με τους μεγαλύτερους (άνω των 35 ετών) που γνώρισαν την θανάσιμη μορφή της ασθένειας, οι έφηβοι σήμερα ανήκουν στην γενιά που μπορεί να θεραπευτεί. «η άφιξη της αντιρετροϊκής θεραπείας καθιστά πλέον την ασθένεια κοινή», μαρτυρά η Mélanie Hubault, υπεύθυνη ευαισθητοποίησης της οργάνωσης.

«Συνεπώς, νομίζουν ότι το AIDS δεν υπάρχει και ότι το θέμα δεν τους αφορά καθόλου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για χάρη της Sidaction αποκάλυψε ότι οι ηλικίες 15-24 έχουν τελείως λάθος πεποιθήσεις επί του θέματος.

Από τους 993 νέους που ρωτήθηκαν, οι μισοί περίπου γνώριζαν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί είτε με την σεξουαλική επαφή είτε με το αίμα, το 98% εξ αυτών δήλωσε ακόμα ότι το προφυλακτικό είναι ικανό να τους προστατέψει από μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο, το χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο, ακόμα και αν έχουν περιστασιακές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την πλήρη άγνοια του 15% που θεωρεί ότι η ασθένεια μεταδίδεται με ένα απλό φιλί ενώ το 11% ότι το γυναικείο αντισυλληπτικό μπορεί να τους προστατεύσει.

Σε επόμενες ερωτήσεις που τους έγιναν φάνηκε η άγνοιά τους σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Όπως δηλώνει και η υπεύθυνη της δημοσκόπησης, οι νέοι έχουν αποσπασματικές πληροφορίες και γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα. Η πλειοψηφία αυτών, πιστεύει ότι είναι μία αρρώστια σαν όλες τις άλλες και μπορεί εύκολα να θεραπευτεί.

Πηγή: onmed.gr