Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Air condition και κρυολόγημα: Μύθος ή αλήθεια;

Air condition και κρυολόγημα: Μύθος ή αλήθεια;

Καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό στο σπίτι ή την εργασία δεν γίνεται. Αδιαμφισβήτητα τα air condition έχουν διευκολύνει τη ζωή μας, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απότομη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να ταράξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μπορούμε να κρυολογήσουμε από την παραμονή σε χώρο που κλιματίζεται;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από μόνος του ο κρύος αέρας δεν ενοχοποιείται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ισχύει δηλαδή και για τα κρυολογήματα και τις άλλες ιώσεις που κολλάμε τον χειμώνα.

Και αυτό γιατί για το κρυολόγημα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι ιοί και όχι η θερμοκρασία του αέρα.

Βέβαια, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, τα κλιματιστικά θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα μικρό ποσοστό στις αναπνευστικές λοιμώξεις

Και αυτό γιατί κατά τη λειτουργία τους, εξάγουν υγρασία από τον αέρα, με πιθανή συνέπεια την ξήρανση της προστατευτικής βλέννας που υπάρχει στους μυκτήρες (ρουθούνια). Ετσι, είναι πιο εύκολο για τους ιούς να εγκατασταθούν στη μύτη.

Το παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο σχετικές μελέτες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία με κεντρικό κλιματισμό είχαν υψηλότερα ποσοστά απουσίας λόγω ασθενείας και περισσότερες επισκέψεις σε ωτορινολαρυγγολόγους και πνευμονολόγους σε σύγκριση με άλλους που εργάζονταν σε γραφεία χωρίς κεντρικό κλιματισμό ή με φυσικό αερισμό.

Πηγή: onmed.gr