Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αλκοόλ & καρδιά: Ποια ποσότητα θεωρείται «ασφαλής»;

Αλκοόλ & καρδιά: Ποια ποσότητα θεωρείται «ασφαλής»;

Το κόκκινο κρασί φημίζεται για τη θετική του επίδραση για την καρδιά, σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία, αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα.

Ερευνητές από τη Νορβηγία και τη Σουηδία εξέτασαν την επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά.

bigstock Heart cardiogram bitmap copy 29258696

Συγκεκριμένα, η μία εκ των δύο μελετών που εκπόνησαν οι ερευνητές, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine, εστίασε στο αλκοόλ και τη σχέση αυτού με την καρδιακή ανεπάρκεια. Αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά σε 60.665 άτομα και κάλυπταν διάστημα δύο ετών. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες αλλά και το ατομικό ιστορικό τους. Καρδιακή ανεπάρκεια εκδήλωσαν 1.588 άτομα κατά τη διετία. Έπειτα από προσαρμογή των δεδομένων, φάνηκε πως τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια είχαν όσοι κατανάλωναν πολύ σπάνια ή πολύ συχνά αλκοόλ αλλά και αυτοί που δεν έπιναν ποτέ. Από την άλλη, όσοι έπιναν πέντε ή και περισσότερες φορές το μήνα φάνηκε να διατρέχουν 21% μικρότερο κίνδυνο συγκριτικά με όσους έπιναν ελάχιστα ή δεν έπιναν ποτέ.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cardiology, αφορούσε στη σχέση του αλκοόλ με το έμφραγμα. Από τους 58.827 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσο έπιναν, 2.966 έπαθαν έμφραγμα. Για κάθε επιπλέον ποτό, ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφράγματος φάνηκε να μειώνεται κατά 28%.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια φάνηκε να αυξάνεται για τα άτομα που κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερα ποτά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Imre Janszky από το νορβηγικό πανεπιστήμιο NTNU, το αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), όμως σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, οπότε η μέτρια κατανάλωση εξασφαλίζει τη καλύτερη δυνατή έκβαση για την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ είναι ασφαλές ή και ευεργετικό για την καρδιά, σε καμία περίπτωση όμως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση αποτελεί προϋπόθεση για την καλή υγεία της καρδιάς.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr