Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αλλεργίες: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας

Αλλεργίες: Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ξεκινά μια μακρά περίοδος έξαρσης των αλλεργιών. Αν και η κύρια αιτία είναι η έλευση της Άνοιξης και οι αλλαγές στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, εντούτοις υπάρχουν ορισμένες αιτίες αλλεργικών συμπτωμάτων που “κρύβονται” μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.

Συγκεκριμένα, η υγρασία και η σκόνη γίνονται δύο ακόμα βασικοί παράγοντες έξαρσης των αλλεργιών.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές απέναντι σε αυτούς και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες:

Υγρασία

Η υγρασία προκαλεί διάφορα προβλήματα. Τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον με υγρασία άνω του 50%. Έτσι, αν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και, εάν απαιτείται, και έναν αφυγραντήρα για να διατηρείτε την υγρασία μεταξύ 35% και 50% ανά πάσα στιγμή.

Χαλάκια, κουρτίνες και σκούπισμα

Προσπαθήστε να έχετε όσα λιγότερα χαλάκια και κουρτίνες μπορείτε μέσα στο σπίτι ή, εφόσον δεν γίνεται να το αλλάξετε αυτό, φροντίστε να τα καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα χαλιά και οι κουρτίνες είναι εστία αλλεργιογόνων όπως τα ακάρεα της σκόνης και θα πρέπει (κανονικά) να αφαιρεθούν τελείως, ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια. Μια επιλογή είναι να προμηθευτείτε ένα φίλτρο αέρα. Εκείνοι που υποφέρουν από αλλεργίες μπορούν να φορούν μια μάσκα που κρατάει τα σωματίδια μακριά κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, δεδομένου ότι τα σωματίδια μπορεί να παραμείνουν αερομεταφερόμενα σε έναν κλειστό χώρο για έως και δύο ώρες.

Αποθήκευση

Όλα τα στρώματα, μαξιλάρια και παπλώματα που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να περικλείονται ανά πάσα στιγμή σε καλά σφραγισμένες, πυκνής ύφανσης, θήκες, ενώ τα κλινοσκεπάσματα και τα παιδικά παιχνίδια με ύφασμα (πχ ζώα-κουκλάκια) πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα. Τα καθαριστικά/απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε είναι λιγότερο σημαντικά από την συχνότητα πλύσης. Η συχνή πλύση μειώνει σημαντικά το επίπεδο των αλλεργιογόνων.

Κάντε τακτικά συντήρηση/καθαρισμό στη μονάδα του air-condition

Οι αλλεργιολόγοι συνιστούν -για την ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης αλλεργιογόνων σε εσωτερικούς χώρους- την τακτική και συχνή συντήρηση και καθαρισμό όλων των μονάδων κλιματισμού στο σπίτι. Τα φίλτρα των μονάδων γεμίζουν γρήγορα με σκόνες και άλλα σωματίδια. Αν δεν καθαριστούν εγκαίρως και αν δεν απολυμανθούν με ειδικό υγρό, τότε τα σωματίδια αυτά περνάνε σταδιακά μέσα στο σπίτι.

 

 

Πηγή: onmed.gr