Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το Αλτσαχάιμερ δεν ξεκινάει πάντα με προβλήματα μνήμης

Το Αλτσαχάιμερ δεν ξεκινάει πάντα με προβλήματα μνήμης

Λύπη, ερεθιστικότητα, προβλήματα στον ύπνο, μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 34 αμερικανικά κέντρα έρευνας.

Κλασσικά τα προβλήματα μνήμης συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, ωστόσο αλλά τα προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν και από άλλες αιτίες αλλά και από την ηλικία. Ο νευρολόγος Jean-Pierre Polydor θέλοντας να μας κάνει να κατανοήσουμε την ασθένεια αυτή καλύτερα εξηγεί πως ο ασθενής είναι ικανός να ξεχάσει μια πληροφορία την οποία έμαθε λίγα λεπτά πιο πριν, δεν μπορεί να προσδιορίσει το παρόν και καθώς επίσης δεν μπορεί να λάβει καινούριες πληροφορίες.

Ο αποπροσανατολισμός του χρόνου και του χώρου είναι ακόμα κάποια από τα πρώτα συμπτώματα, αλλά η οικογένεια συνήθως δεν δίνει πολύ σημασία στο πρώτο ενώ το δεύτερο δεν είναι πολύ εμφανές στην αρχή. Από κει και πέρα αρχίζουν είτε σταδιακά είτε ταυτόχρονα να εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα.

Κλασσικό επίσης σύμπτωμα που μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, είναι οι ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές διαταραχές. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη, η απάθεια, η επιθετικότητα. Ο νευρολόγος συνεχίζει λέγοντας ότι οι εναλλαγές της ψυχολογίας του ασθενούς είναι ένα συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

 

 

Πηγή: onmed.gr