Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με μετατραυματικό στρες

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με μετατραυματικό στρες

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Mailman» του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την Δρ Τζένιφερ Σαμμερ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που είχαν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία και έλαβαν μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II.

Σχεδόν 35.000 είχαν βιώσει κάποια τραυματικό γεγονός και σχεδόν 10.000 είχαν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία ή έχουν εκδηλώσει μετατραυματικό στρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation, κατά τη διάρκεια των 20 ετών της μελέτης, 548 υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με σοβαρό μετατραυματικό στρες είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν βιώσει τραυματική εμπειρία. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 45% και για τις γυναίκες που είχαν μεν βιώσει τραυματικό γεγονός, αλλά χωρίς να εκδηλώσουν μετατραυματικό στρες.

Το μετατραυματικό στρες εκδηλώνεται με την αποφυγή ενθύμησης του τραυματικού γεγονότος, τις δυσκολίες στον ύπνο, συχνούς και επώδυνους εφιάλτες, ευερεθιστότητα και το συχνό ξάφνιασμα.

Πολλές από τις γυναίκες του δείγματος εκδήλωσαν μετατραυματικό στρες μετά από ένα εξαιρετικά στρεσογόνο γεγονός, όπως αναπάντεχο θάνατο αγαπημένου προσώπου, σωματική επίθεση ή ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή.

«Το μετατραυματικό στρες είναι συχνότερο στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. Περίπου μια στις 10 γυναίκες εκδηλώνει μετατραυματικό στρες κάποια στιγμή στη ζωή της. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνότερα σε άτομα με μετατραυματικό στρες. Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν γίνει σε άνδρες. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εστιάζει σε γυναικείο πληθυσμό» εξηγεί η Δρ Σαμμερ.

Αν και το μετατραυματικό στρες θεωρείται ψυχολογικό πρόβλημα, έχει εμφανή επίπτωση και στην σωματική κατάσταση του ατόμου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με μετατραυματικό στρες έτειναν να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα και κακή διατροφή, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πηγή: onmed.gr