Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
«Αποσιώπηση»: Μια απίστευτη οφθαλμαπάτη

«Αποσιώπηση»: Μια απίστευτη οφθαλμαπάτη

Η “αποσιώπηση” είναι ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης που δείχνει το πόσο δύσκολο είναι να παρατηρήσει κανείς λεπτομέρειες, όταν τα αντικείμενα σε μια εικόνα κινούνται.

Η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση, όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο, είναι αποτέλεσμα μελέτης δύο ερευνητών του Χάρβαρντ, του Jordan Suchow και του George Alvarez, ο οποίοι το δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια, για να τονίσουν πόσο εύκολο είναι να ξεγελάσει κανείς τόσο το μυαλό όσο και το μάτι.

Η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση των “σημείων που αλλάζουν χρώμα” αναπτύχθηκε για να τονίσει το φαινόμενο της “αποσιώπησης”, ένα νοητικό φαινόμενο όπου μια μικρή αλλαγή είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί σε μια κινούμενη εικόνα.

Για να γίνει αντιληπτό το φαινόμενο, θα πρέπει πρώτα να δείτε το βίντεο, εστιάζοντας στην λευκή κουκίδα στο κέντρο του κύκλου.

Στη συνέχεια, παίξτε το βίντεο και πάλι, αλλά αυτήν τη φορά επικεντρωθείτε σε μία από τις χρωματιστές τελείες/κουκίδες.

Αν γίνει σωστά, θα πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε ότι οι κουκκίδες δεν σταμάτησαν ποτέ να αλλάζουν χρώμα, ακόμα και όταν στα μισά του βίντεο αρχίζει να περιστρέφεται όλος ο κύκλος με τις τελείες.

Απλά δεν το προσέξατε την πρώτη φορά που είδατε το βίντεο, όταν και πιθανότατα νομίζατε ότι οι κουκίδες σταμάτησαν να αλλάζουν χρώμα.

 

 

Πηγή: onmed.gr