Παρασκευή , 14 Ιούνιος 2024
Άριστη πηγή φυτικών ινών τα όσπρια

Άριστη πηγή φυτικών ινών τα όσπρια

Συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της χοληστερόλης

Τα όσπρια θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Στα όσπρια συναντάμε και τους δύο τύπους φυτικών ινών: τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, και τις διαλυτές φυτικές ίνες, που φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Επίσης, χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι η υψηλή περιεκτικότητα αυτών σε ολιγοσακχαρίτες που διασπώνται από τα βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε παραγωγή αερίων και δημιουργώντας πολλές φορές δυσφορία και πρηξίματα. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουμε τα όσπρια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Με τον τρόπο αυτό και αλλάζοντας συχνά το νερό των οσπρίων, μειώνουμε την περιεκτικότητα αυτών σε ολιγοσακχαρίτες, μειώνοντας αντίστοιχα και τις επιπτώσεις τους στο παχύ έντερο.

Τέλος, με την αποφλοίωσή τους, απομακρύνονται κυρίως οι αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η αποφλοίωση των οσπρίων συστήνεται σε άτομα με συγκεκριμένα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr