Τετάρτη , 8 Δεκέμβριος 2021
Αρρυθμία καρδιάς: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Αρρυθμία καρδιάς: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Μία από τις πιο συχνές μορφές αρρυθμίας είναι η κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, υπέρταση, μυοκαρδιοπάθειες κ.α., ενώ η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

AdTech Ad

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 35.000 υγιείς γυναίκες επί 20 χρόνια. Όσες εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή David Conen, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί καρκίνο, αλλά μόνο ότι υπάρχει σχέση.

bigstock Colon Cancer 33045061

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 4% των γυναικών εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή και περίπου 15% διαγνώστηκε με καρκίνο.

Σύμφωνα με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, η κολπική μαρμαρυγή ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος εντός 3 μηνών από την εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής. Οι ερευνητές εστίασαν στον καρκίνο του πνεύμονος, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Πιο ισχυρή σχέση φάνηκε να υπάρχει ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σχέση, πιθανόν να οφείλεται σε πραγματική σχέση μεταξύ των δυο νόσων, αν και δείχνει να είναι λιγότερο πιθανό από το ότι οι άνθρωποι μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου για τις δυο νόσους, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Cardiology.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr