Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Άσκηση: Οι 7 τροφές για καλύτερα αποτελέσματα

Άσκηση: Οι 7 τροφές για καλύτερα αποτελέσματα

Αν αθλείστε συστηματικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Οι κατάλληλες τροφές και τα ποτά θα σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε και θα βοηθήσουν το σώμα σας να «χτίσει» μυς.

AdTech Ad

Καφές

Πριν πάτε στο γυμναστήριο, πιείτε μία κούπα καφέ. Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν πριν την άσκηση καφεΐνη, ίση με αυτή που περιέχεται σε δύο φλιτζάνια καφέ, ανέφεραν ότι η προπόνηση ήταν πιο ευχάριστη. Επιπλέον έφαγαν 18% λιγότερο φαγητό το μεσημέρι σε σύγκριση με όσους δεν πήραν καφεΐνη.

bigstock Coffee 88127429

Βρώμη

Το σώμα μετατρέπει αργά τους καλούς υδατάνθρακες της βρώμης σε γλυκόζη, το βασικό καύσιμο του οργανισμού. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, πχ. βρώμη με φρούτα και ξηρούς καρπούς μία ώρα πριν την προπόνηση.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να χτίσει τους μυς. Επίσης τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μελέτη έδειξε ότι ποδηλάτες που έτρωγαν αμύγδαλα για σνακ, διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση και έκαψαν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν ίσης θερμιδικής αξίας μπισκότα.

Μπανάνες

Αν κάνετε προπόνηση για πάνω από μία ώρα, πρέπει να δώσετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και άλλες θρεπτικές ουσίες, ενώ σας εφοδιάζουν με το 10% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο.

bigstock Banana Cultivated Banana 105796175

Γιαούρτι

Μετά από μια σκληρή προπόνηση, ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεΐνη για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού. Ένα φλιτζάνι ελληνικού γιαουρτιού περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και αποτελεί ιδανική επιλογή.

Μύρτιλλα

Μετά την άσκηση, φάτε ένα γιαούρτι με μύρτιλλα. Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για τους μυς και υδατάνθρακες για την αναπλήρωση της ενέργειας. Σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, οι αθλητές που έπιναν smoothie με μύρτιλλα βατόμουρου πριν και μετά από μια σκληρή προπόνηση που εστίαζε στα πόδια, ανέκτησαν τις δυνάμεις τους γρηγορότερα.

Σοκολατούχο γάλα

Εκτός από αγαπημένη λιχουδιά, το σοκολατούχο γάλα περιέχει σε ισορροπία υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και σας βοηθά να ανακτήσετε τους μυς πιο γρήγορα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ανακάλυψαν ότι ποδηλάτες που έπιναν σοκολατούχο γάλα μετά την προπόνηση έκαψαν περισσότερο λίπος από εκείνους που έπιναν ένα ισοτονικό ποτό για αθλητές ή ένα ποτό χωρίς θερμίδες.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr