Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Δακρύρροια: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Δακρύρροια: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η υπερβολική παραγωγή και η κακή αποχέτευση των δακρύων προκαλεί σε ορισμένα άτομα λιμνάζοντα δάκρυα, τα οποία συγκεντρώνονται στο κάτω βλεφαρικό χείλος και μέτά πέφτουν στο μάγουλο.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δακρύρροια.

Αίτια

Η υπερχείλιση των δακρύων μπορεί να προκληθεί από τραύματα ή μολύνσεις, φλεγμονές του οφθαλμού, παθήσεις των βλεφάρων, βλεφαρίδες που στρέφονται προς τον κερατοειδή, έκθεση σε δυνατό αέρα, γλαύκωμα, ορισμένα φάρμακα ή ακόμα και κόπωση των ματιών.

Η υπερβολική έκκριση δακρύων δεν σημαίνει πάντα παραγωγή δακρύων μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

Πολλές φορές άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για δακρύρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι πολύ μικρή, ώστε να υγραίνεται το μάτι επαρκώς, και συχνά ο μεγάλος δακρυικός αδένας αντιδρά με την παραγωγή πρόσθετων δακρύων που προκαλούν επεισόδια υπερχείλισης, παρόλο που το βασικό πρόβλημα είναι η παραγωγή λίγων δακρύων ή και η ξηροφθαλμία.

Αυξημένη παραγωγή δακρύων μπορεί να οφείλεται σε:
-Συγκίνηση
-Ξηρούς οφθαλμούς
-Φυσικά ερεθίσματα (αέρα, καπνό, αναθυμιάσεις)
-Μολύνσεις & αλλεργικές αντιδράσεις
-Επιφανειακά ξένα σώματα
-Γλαύκωμα

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τη δακρύρροια. Αν προκαλείται από βλεφαρίδα που στρέφεται προς τον κερατοειδή, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Αν το πρόβλημα είναι η ξηρότητα, τότε γίνεται θεραπεία αποκατάστασης με τεχνητά δάκρυα ή και φραγή των δακρυϊκών σημείων με ειδικά πώματα κολλαγόνου ή σιλικόνης, εμποδίζοντας έτσι την αποχέτευση των φυσικών και τεχνητών δακρύων από τα μάτια.

 

Πηγή: onmed.gr