Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

Δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

Αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με τους ειδικούς

Το 44% των ανθρώπων πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, μια πρακτική που αυξάνει το κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Πλένοντας το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του καμπυλοβακτηριδίου σε χέρια, επιφάνειες κοπής και σκεύη, καθώς και στα ρούχα μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται, προειδοποιούν οι ειδικοί του βρετανικού FSA (Food Standards Agency).

Τι είναι το καµπυλοβακτηρίδιο; Πρόκειται για οµάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήµατος που ανήκουν στο γένος Campylobacter (καµπυλοβακτηρίδιο) και προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ο συνηθέστερος ένοχος είναι το Campylobacter jejuni, το οποίο αναπτύσσεται στη θερµοκρασία σώµατος των πουλιών, που φέρουν το µικρόβιο χωρίς να νοσούν.

Ακολουθώντας τέσσερις απλούς κανόνες ωστόσο, μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς και να αποφύγουμε τη διασπορά μικροβίων.

1. Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο το ωμό κοτόπουλο. Το τοποθετούμε στο τελευταίο ράφι για να μη στάξει στα άλλα τρόφιμα. Η θερμοκρασία του ψυγείου να είναι 5 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη.

2. Δεν πλένουμε το ωμό κοτόπουλο. Το μαγείρεμα θα σκοτώσει όποια βακτήρια φέρει το κρέας συμπεριλαμβανομένου του καµπυλοβακτηριδίου. Αντιθέτως, το πλύσιμο του ωμού κρέατος θα διασπείρει όποια βακτήρια φέρει.

3. Πλένουμε επιμελώς με σαπούνι και νερό όποια επιφάνεια ή σκεύος χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή του κοτόπουλου, καθώς και τα χέρια μας.

4. Μαγειρεύουμε καλά το κοτόπουλο. Το κόβουμε στο πιο παχύ σημείο του και βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι ροζ (ένδειξη ότι έχει παραμείνει ωμό) και ότι οι χυμοί που βγάζει είναι διάφανου χρώματος.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση