Πέμπτη , 4 Αύγουστος 2022
Η διατροφή που μειώνει τη συγκέντρωση και προκαλεί υπνηλία

Η διατροφή που μειώνει τη συγκέντρωση και προκαλεί υπνηλία

Εάν νυστάζετε συνέχεια μέσα στην ημέρα και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας επηρεάζουν τα επίπεδα εγρήγορσης και τις επιδόσεις μας σε καθημερινή βάση.

AdTech Ad

bigstock Tired Female Student At Workpl 102064505

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανακάλυψαν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών συνδέεται με την έλλειψη συγκέντρωσης και την έντονη υπνηλία.

Τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 135 γραμμάρια λιπαρά την ημέρα ήταν 78% πιο πιθανό να εκδηλώσουν αυτά τα συμπτώματα σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μόλις 58 γραμμάρια λιπαρά την ημέρα. Η ποσότητα των 135 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε ένα λουκάνικο, ένα αβγό, ένα τυροπιτάκι, ένα μπέργκερ με μπέικον και τυρί, τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο και ένα ατομικό μπράουνι, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι είναι αρκετά μεγάλη για μία ημέρα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού με λιπαρά κάνει το έντερο να παράγει νευροορμόνες που δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αντιδρά αρκετά γρήγορα, δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Yingting Cao. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εκδηλώνεται συχνά νωθρότητα και υπνηλία.

Ο Cao επισημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα λιπαρά την ίδια επίδραση. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι σαφώς πιο βλαβερά από τα μονοακόρεστα και τα Ω3 λιπαρά.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 1.800 Αυστραλούς ηλικίας 35-80 ετών και τα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nutrients.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr