Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Δείτε αν ανήκετε στην κατηγορία άτομων που κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ

Δείτε αν ανήκετε στην κατηγορία άτομων που κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Neurology» φέρνει στο φως έναν άγνωστυο μέχρι σήμερα παράγοντα που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για τον προδιαβήτη, τα οριακά αυξημένα επίπεδα σακχάρου δηλαδή.

Όταν το σάκχαρο είναι επίμονα από 101 έως 125 mg/dl, τότε σημαίνει προδιαβήτης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος έχει διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη, την ορμόνη που διασπά το σάκχαρο.Η συγκεκριμένη μελέτη, είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι τα άτομα με διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη αποδίδουν χειρότερα σε τεστ μνήμης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους με φυσιολογικό σάκχαρο.

Η διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη σχετίζεται με φτωχότερη επεξεργασία της γλυκόζης στον εγκέφαλο, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης συνδέονται με χαμηλότερο μεταβολισμό της γλυκόζης στο αριστερό μέσο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

«Η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος το σάκχαρο που αποτελεί το κύριο καύσιμό του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάρμπρα Μπέντλιν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν, στο Μάντισον.

Ωστόσο, όπως εξήγησε είναι αποδεδειγμένο ότι με τη βελτίωση του τρόπου ζωής (πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη άσκηση, αδυνάτισμα) ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και να μην εξελιχθεί σε πλήρη διαβήτη, που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών πάσχουν από προδιαβήτη, ενώ εξελίσσεται σε πλήρη σακχαρώδη διαβήτη στο 70% των περιπτώσεων.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr