Πέμπτη , 23 Μάιος 2024
Δείτε πώς κρίνει η γυναίκα μια άλλη όταν εκείνη φοράει κόκκινο χρώμα

Δείτε πώς κρίνει η γυναίκα μια άλλη όταν εκείνη φοράει κόκκινο χρώμα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όταν μια γυναίκα φοράει ρούχα κόκκινου χρώματος είναι πιο ελκυστική στους άντρες, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ποια είναι η αντίδραση που έχουν από τις υπόλοιπες γυναίκες εκείνη τη στιγμή.

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester, το πανεπιστήμιο Trnvana και την Σλοβακική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών, έρχονται να δείξουν πως μια γυναίκα βγάζει συναισθήματα και αντιδράσεις εχθρικότητας απέναντι σε μια άλλη γυναίκα, η οποία φοράει ρούχα με κόκκινο χρώμα.

Για τις φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την σεξουαλική δεκτικότητας της γυναίκας. Για παράδειγμα, καθώς τους έδειχναν φωτογραφία κάποιας γυναίκας, μια ερώτηση ήταν “Αυτό το άτομο, ενδιαφέρεται για σεξουαλική επαφή”. Οι συμμετέχοντες μετακινούσαν μια μπάρα με βαθμολογία, ανάλογα με το κατά πόσο συμφωνούσαν με την θέση αυτή. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινα ρούχα είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο πόσο σεξουαλικά δεκτικές τις έκριναν οι συμμετέχουσες.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν το κατά πόσο μια γυναίκα έχει εχθρική στάση απέναντι σε μια άλλη που φοράει κόκκινα ρούχα ή/και θα μιλήσει υποτιμητικά/επιθετικά για εκείνη. Επίσης το πείραμα εξέτασε αν οι γυναίκες με κόκκινα ρούχα θεωρούνταν ως “απειλή” από τις άλλες γυναίκες για την “ερωτική διεκδίκηση” του συντρόφου τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν αντιδράσεις όπως “Νομίζω ότι αυτή η γυναίκα είναι άπιστη στις σχέσεις της” ή “Πιστεύω ότι αυτή η γυναίκα δεν έχει λεφτά”. Άλλες ερωτήσεις ήταν “Πόσο πιθανό πιστεύεις ότι είναι να συστήσεις αυτό το άτομο στον σύντροφό σου;” και “Πόσο πιθανό είναι να επιτρέψεις στον σύντροφό σου να μείνει μόνος με αυτό το άτομο”;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες κρίνουν άλλες γυναίκες που φοράνε κόκκινο χρώμα ως πιο “σεξουαλικά δεκτικές” σε σύγκριση με εκείνες που φοράνε άλλα χρώματα, όπως λευκό ή πράσινο. Επίσης, είναι πιο πιθανό να μιλήσουν υποτιμητικά για μια γυναίκα που φοράει κόκκινα με την πιο συχνή “παρατήρηση” να είναι ότι “δεν έχει λεφτά”, καθώς και να την θεωρήσουν “απειλή” για την διεκδίκηση του συντρόφου τους.

Αντίθετα τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν καμία τάση των γυναικών να κρίνουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο άλλες γυναίκες που φορούσαν χρώματα διαφορετικά από το κόκκινο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin.

 

Πηγή: onmed.gr