Πέμπτη , 22 Φεβρουάριος 2024
Καταδίκη της Ελλάδας για το ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο

Καταδίκη της Ελλάδας για το ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η χώρα μας παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία

Παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε απόφασή του που εκδόθηκε το μεσημέρι για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, επισημαίνει πως η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις κοινοτικές της υποχρεώσεις για την προστασία των φυσικών οικοτόπων.

Πιο συγκεκριμένα, το πέμπτο τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο παραπέμφθηκε η Ελλάδα μετά από προσφυγή της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος, κρίνει πως η χώρα μας παρέλειψε να απαγορεύσει την ανεξέλεγκτη λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και πως ο κορεσμένος ΧΥΤΑ βλάπτει τον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά τη διαπίστωση πως η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ εμπεριέχει κινδύνους για την περιοχή Natura 2000.

Για το θέμα της καταδίκης μίλησε στο ΑΜΠΕ ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ανέφερε ότι «η καταδίκη της χώρας μας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Σκοπό αποδεικνύει τον επιπόλαιο και ανεύθυνο τρόπο που από το 1999 λειτούργησαν όχι μόνο οι τοπικές αρχές, αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Αντί να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να δώσουν μια ολοκληρωμένη λύση, προέκριναν επί μια 15ετία τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, ο οποίος είχε μεταβληθεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 2007, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα είχε ζητήσει την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης με εκτεταμένη ανακύκλωση και επεξεργασία των απορριμμάτων, καθώς και το άμεσο κλείσιμο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ», σημείωσε ο κ. Κοντονής.

Αναφερόμενος στη σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Ζακύνθου, δήλωσε ότι «αποπειράθηκε στη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ- χωματερής στον Βραχιώνα και στη συνέχεια επέλεξε την οικονομικά καταστροφική λύση δημιουργίας ΧΥΤΥ στην ίδια θέση προς “αξιοποίηση” των οικοπέδων του Λίβα».

Τέλος, ο βουλευτής Ζακύνθου επισήμανε: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελέσει την αρχή, όπως με νηφάλιο τρόπο εμπιστευόμενοι την επιστημονική κοινότητα και όχι τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και τους ιδιοτελείς και ανίκανους κυβερνώντες, να μετατρέψουν ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια την κοινωνία και προσβάλλει τον πολιτισμό μας, σε αρχή λύσης. Η λύση δεν είναι άλλη από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την εκτεταμένη ανακύκλωση. Η νέα δημοτική αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση να κινηθεί πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση για την αποφυγή επιβολής προστίμων».

Πηγή: newsbeast.gr