Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Διττανθρακικά: Τι είναι και πώς σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο

Διττανθρακικά: Τι είναι και πώς σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο

Τα διττανθρακικά είναι η κύρια μορφή του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα και αποτελούν ένα υπολογισμό του μεταβολικού στοιχείου του οξεοβασικού ισοζυγίου.

Τα διττανθρακικά εκκρίνονται και απορροφώνται εκ νέου από τους νεφρούς σε απάντηση των μεταβολών του pH και σχετίζονται ευθέως με τα επίπεδα του pH.

Όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα των διττανθρακικών τόσο ανεβαίνει και το επίπεδο του pH στον οργανισμό.

Το σημαντικό τους ρόλο επιβεβαιώνει νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ηλικιωμένοι που έχουν χαμηλά διττανθρακικά στο αίμα , κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο, ακόμη και αν είναι υγιείς.

Ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 2.300 Αμερικανούς, ηλικίας 70 έως 97 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 10 περίπου χρόνια.

bigstock Kidneys Anatomy Illustration 72476380

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, όσοι ήταν υγιείς και είχαν φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα διττανθρακικών είχαν παρόμοιο κίνδυνο θανάτου αλλά όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα αντιμετώπιζαν 24% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο ερευνητής Dr. Kalani Raphael, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ανακάλυψε ότι υγιείς ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα διττανθρακικών είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα διττανθρακικών στο αίμα είναι σημαντικός δείκτης υγείας και ότι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν στο αν η αύξηση των επιπέδων τους θα μπορούσε να επιμηκύνει τη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr