Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024
Δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, λιγούρες Το διατροφικό στοιχείο που βοηθά στην αντιμετώπισή τους

Δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, λιγούρες: Το διατροφικό στοιχείο που βοηθά στην αντιμετώπισή τους

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να διαχειριστείτε τη λιγούρα σας χωρίς να χρειαστεί να φάτε μια ολόκληρη σοκολάτα ή να ξεπεράσετε τη δυσκοιλιότητα και τους πονοκεφάλους χωρίς να τρέξετε στο φαρμακείο;

Η λύση βρίσκεται σε ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στο σώμα μας αλλά και σε πολλές τροφές, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δεν το λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες με αποτέλεσμα να υποφέρουν από τις συνέπειες της έλλειψής του στον οργανισμό.

Το μαγνήσιο σχετίζεται με πάνω από 300 μεταβολικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρείται το βασικότερο μεταλλικό στοιχείο.

Κάποιες από τις εκατοντάδες λειτουργίες στις οποίες παίζει βασικό ρόλο είναι η σύνθεση των πρωτεϊνών, η καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Υπολογίζεται ότι το 68% των ανδρών στην Αμερική δεν λαμβάνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου που ανέρχεται σε 400-420 mg.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καταναλώνουν πάρα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία λόγω της επεξεργασίας έχουν χάσει το πολύτιμο συστατικό.

bigstock Magnesium tablets in a shape o 68335645

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Επειδή το μαγνήσιο συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεργασιών στο σώμα, η έλλειψή του έχει αρκετές επιπτώσεις.

Οι βασικές είναι ο έντονος πονοκέφαλος, η κούραση και η δυσκοιλιότητα.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έχει κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, γι’ αυτό και η ανεπάρκειά του προκαλεί συχνά επιθυμία για ζάχαρη και συμβάλλει στο άγχος και την κακή ποιότητα ύπνου.

Η αναπλήρωση του μαγνησίου στον οργανισμού δεν αποτελεί πανάκεια, σίγουρα όμως συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα τρόφιμα που έχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανα, σέσκουλα, φύκια), το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί(κυρίως τα αμύγδαλα), οι σπόροι, τα όσπρια (μαύρα φασόλια) και το κακάο.

Ένας άλλος τρόπος για να λάβετε μαγνήσιο είναι να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και να ρίξετε ένα φλιτζάνι άλατα Epsom, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό μαγνήσιο.

Μείνετε στο νερό για 20 έως 30 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου μέσω των τροφών που είναι και ο καλύτερος τρόπος, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Συμβουλευτείτε όμως πρώτα τον γιατρό σας, καθώς η περίσσεια μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία ή εμετό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr