Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Eνας ολοκαίνουργιος τρόπος να υπολογίσεις πόσο πρέπει να ζυγίζεις

Μια διατροφολόγος καταρρίπτει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την υπόθεση «υγιές βάρος» και βάζει στην κλίμακα έναν νέο παράγοντα. 

Το βάρος είναι απλά ένας αριθμός και μάλιστα ένας αριθμός που δεν θα έπρεπε να καθορίζει ούτε τη διάθεση, ούτε την αυτοεκτίμηση μας. Το σωστό είναι να αντιμετωπίζουμε τον αριθμό των κιλών μας αποκλειστικά και μόνο σαν μέτρο των επιπέδων της υγείας μας (δε θα πω και της φυσικής μας κατάστασης γιατί άνθρωποι με επιπλέον κιλά μπορούν να έχουν καλύτερα επίπεδα από κάποιους με λιγότερα κιλά). 

Και, εκτός από αυτό, υπάρχει και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. 

Η αξιολόγηση του βάρους σας δεν πρέπει να γίνεται με βάση μόνο αυτά που μπορείτε να δείτε στον καθρέφτη ή στη ζυγαριά. «Σίγουρα δίνουν μια εικόνα για το πόσο υγιείς είστε, αλλά εξαιρετικά ελλιπή» λέει η Rebecca Scritchfield, διατροφολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου Body Kindness. Όπως λέει, οι γυναίκες έχουμε την κακή τάση να ασχολούμαστε με το βάρος μας, αλλά μόνο σε επιφανειακό επίπεδο. Προσπαθώντας ας πούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως «Πόσο πρέπει να ζυγίζω;» ή (ακόμα χειρότερα) «Το αγαπημένο μου μαύρο φόρεμα εξακολουθεί να μου κάθεται σωστά;», «Τα μπράτσα μου είναι πιο χαλαρά από τα δικά της;».

«Το υγιές βάρος δεν το καθορίζει ένας αριθμός», λέει η Scritchfield. «Βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων και του τρόπων ζωής. Επιπλέον, μπορεί στην αγορά να υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες σώματος: Large, medium, small, αλλά υπάρχουν και υποκατηγορίες. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να είστε «Large» σε μέγεθος, αλλά να κυμαίνεστε στην μικρότερη κατηγορία του Large», λέει δίνοντας μας και μια τρίτη όψη του νομίσματος. Το σίγουρο είναι πάντως πως τα μεγέθη δεν είναι μόνο τρία.  Η Scritchfield όμως έθεσε άλλο ένα ζήτημα που έκανε σοβάδες από τον τοίχο να πέσουν. Υποστηρίζει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αναξιόπιστος, βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι έναν νέο τρόπο να υπολογίσουμε πόσο πρέπει να ζυγίζουμε.

Δες το νέο μετρητή του υγιούς βάρους και υπολόγισε πόσο υγιές είναι το βάρος σου στο bovary.gr.


Πηγή