Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Εφαρμογή: Δείτε αν κινδυνεύετε από καρκίνο και από ποιες μορφές

Εφαρμογή: Δείτε αν κινδυνεύετε από καρκίνο και από ποιες μορφές

Ο καρκίνος ξεκινά να αναπτύσσεται σε κάποιο μέρος του σώματος όταν μεταλλάξεις στο DNA ενός κυττάρου πυροδοτούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Ορισμένες μεταλλάξεις που συνδέονται με τον καρκίνο είναι κληρονομικές, ενώ άλλες προκύπτουν από βακτήρια και ιούς που μολύνουν τον οργανισμό. Είναι γνωστό όμως ότι και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να σχεδιάσουν ένα διαδραστικό εργαλείο που αξιολογεί πολυάριθμους παράγοντες, από το φύλο έως το ιατρικό ιστορικό και τις καθημερινές συνήθειες, ώστε να αποδώσει μια εκτίμηση για τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να εκδηλώσει την κάθε μορφή καρκίνου.

Το εργαλείο εστιάζει σε παράγοντες κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, άρα μας δείχνει έμμεσα ποιες συνήθειές μας μπορούμε να αλλάξουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο διαδραστικό εργαλείο.

interactive cancer tool

Πώς λειτουργεί το διαδραστικό εργαλείο

– Επιλέγετε το φύλο κάνοντας κλικ επάνω στην αντίστοιχη ετικέτα που βρίσκεται επάνω δεξιά

– Επιλέγετε την κατηγορία παραγόντων κινδύνου που σας ενδιαφέρει (π.χ. Τροφές και Ποτά, Τρόπος Ζωής και Συνήθειες)

– Επιλέγετε τον παράγοντα κινδύνου που σας ενδιαφέρει (π.χ. Αλκοόλ, Κόκκινο κρέας) για να δείτε με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

– Κάνοντας κλικ επάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, θα δείτε πόσο αυξάνει ο συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου τις πιθανότητες εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr