Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το ιώδιο είναι ένα χημικό στοιχείο που συμβάλλει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας.

Το ιώδιο απαντάται συχνά ως πρόσθετο στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και σε τροφές όπως το ψάρι, τα θαλασσινά, η πατάτα, το αβγό, το τυρί και τα όσπρια.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ιωδίου σχετίζονται με τις επιπτώσεις της έλλειψης στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

bigstock Thyroid flat icon with shadow 116738369

– Βρογχοκήλη: Τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό συνοδεύονται συχνά από διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψη ιωδίου είναι η συνηθέστερη αιτία της βρογχοκήλης. Οι ασθενείς με βρογχοκήλη εκδηλώνουν συμπτώματα όπως η δυσκολία κατάποσης και η δυσκολία αναπνοής.

– Υποθυρεοειδισμός: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ευαισθησία στο κρύο, η ξηρότητα του δέρματος, η τριχόπτωση και η ανεξήγητη αύξηση του βάρους.

– Προβλήματα στην εγκυμοσύνη: Το ιώδιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και κατά το στάδιο του θηλασμού. Η σοβαρή έλλειψη ιωδίου στις εγκύους έχει συνδεθεί με τις αποβολές, τη θνησιγένεια, τον πρόωρο τοκετό και τις συγγενείς ανωμαλίες στα μωρά.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr