Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Αίμα στα ούρα: Πού μπορεί να οφείλεται

Αίμα στα ούρα: Πού μπορεί να οφείλεται

Το αίμα στα ούρα ή αιματουρία, όπως αλλιώς λέγεται, διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: λίγο αίμα που παρατηρείται με μικροσκόπιο και αδρή αιματουρία, όταν δηλαδή γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι.

Συχνά οι γυναίκες νομίζουν ότι έχουν αίμα στα ούρα, ενώ πρόκειται για αίμα που προέρχεται από τον κόλπο. Οι άνδρες επίσης θεωρούν συχνά ότι έχουν αιματουρία, ενώ πρόκειται για αιματηρή εκσπερμάτιση, που οφείλεται συνήθως σε πρόβλημα στον προστάτη.

Όταν το αίμα είναι ορατό και δεν οφείλεται απλά σε αποχρωματισμό των ούρων, π.χ. από κατανάλωση παντζαριών ή από κάποια φάρμακα, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Αίτια

Οι αιτίες της αιματουρίας είναι πολλές. Συχνά, η αιματουρία οφείλεται σε πρόβλημα στα νεφρά ή άλλα τμήματα της ουροποιητικής οδού, όπως:

-Πέτρες στα νεφρά ή την κύστη.
-Καρκίνος της κύστης ή των νεφρών.
-Νεφροπάθεια μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού (σπειραματονεφρίτιδα) που είναι συχνή στα παιδιά.
-Νεφρική ανεπάρκεια.
-Λοίμωξη της κύστης, των νεφρών ή της ουρήθρας.
-Τραυματισμός της κύστης ή των νεφρών.
-Πρόσφατη επέμβαση στην ουροποιητική οδό, όπως καθετηριασμός, περιτομή, χειρουργείο ή βιοψία νεφρού.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αιματουρίας εξαρτάται από το αίτιό της. Εάν υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Προσοχή: Το αίμα στα ούρα είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε για κανένα λόγο, ειδικά αν συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, πυρετός, δυσφορία κατά την ούρηση, ναυτία, έμετος, ρίγη ή πόνος στην κοιλιά.

 

 

Πηγή: onmed.gr