Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά Οι 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά: Οι 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας σε 1.470 γυναίκες πάνω από 40 χρόνων, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν μια δεκαετία. Στο μεσοδιάστημα όλες μπήκαν στην κλιμακτήριο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την διακύμανση σε πέντε παράγοντες που συνδυαστικά αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου γιακαρδιαγγειακά νοσήματα.

bigstock Menopause 65055796

Οι πέντε παράγοντες είναι:

-Η αύξηση της περιμέτρου της μέσης

-Τα αυξημένα τριγλυκερίδια

-Η μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL)

-Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης

-Η αύξηση της γλυκόζης αίματος (σάκχαρο)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέχρι να μπουν στην κλιμακτήριο, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη αίματος απ’ όσες μετά την εμμηνόπαυση.

Αν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν που μπορεί να οφείλεται αυτό, ίσως οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες (π.χ. καλή διατροφή, γυμναστική) που προστατεύουν την υγεία, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Mark DeBoer, από το University of Virginia School of Medicine στο Charlottesville.

Η κλιμακτήριος τυπικά συμβαίνει στις ηλικίες 45-55 χρόνων γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr