Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα προστατεύει από καρδιακά

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα προστατεύει από καρδιακά

Μόνο που πρέπει να… έχεις το «σωστό» γονίδιο

Από το ένα μήλο την ημέρα, περνάμε στο… ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα… αρκεί βέβαια να φέρει κανείς το «σωστό» γονίδιο.

Ερευνητές από τη Σουηδία υποστηρίζουν, ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία, δρώντας ως «ασπίδα προστασίας» έναντι των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο –σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι σουηδοί επιστήμονες- αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος έχει τα κατάλληλα γονίδια.

Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ προστατεύουν έναντι των καρδιακών ασθενειών, μόνο εκείνους που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, γνωστού ως CETP TaqIB.

Το γονίδιο αυτό -όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- φέρουν όμως μόλις τρεις στους 20 ανθρώπους.

«Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει προστατευτική δράση μόλις για το 15% του γενικού πληθυσμού» σχολίασε η καθηγήτρια Dag Thelle από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη συνέκρινε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 618 σουηδών ασθενών με καρδιακό πρόβλημα και 3.000 υγειών ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την ανίχνευση του συγκεκριμένου CETP γονότυπου.

«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από μόνη της δεν έχει ισχυρή προστατευτική δράση. Ούτε το συγκεκριμένο γονίδιο. Όμως ο συνδυασμός αυτών των δύο φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων» είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Lauren Lissner.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr