Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ένα ψάρι βοηθά στην αναζήτηση θεραπείας για την παχυσαρκία

Ένα ψάρι βοηθά στην αναζήτηση θεραπείας για την παχυσαρκία

Το ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους είναι τυφλό και μπορεί να ζήσει για μήνες χωρίς τροφή, αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες λίπους και καταναλώνοντάς τες πιο αργά από τα άλλα είδη ψαριών.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ το ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους είναι πιο παχύ από τα άλλα ψάρια, χαίρει άκρας υγείας.

Η γενετική μετάλλαξη που φέρει στο γονιδίωμά του αυτό το είδος ψαριού είναι κοινή με αυτή που συναντάται στα παχύσαρκα άτομα που πεινάνε διαρκώς, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση παχυσαρκίας και υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλή στον Δρ Κλιφορντ Ταμπιν, εντόπισε την επίμαχη μετάλλαξη στο γονίδιο MC4R και στο ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους.

Το ψάρι έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κύκλους νηστείας και αφθονίας τροφής.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης παρέχουν νεότερα δεδομένα για το πώς αναπτύχθηκαν τα σπονδυλωτά ώστε να έχουν διαφορετικούς μεταβολισμούς το ένα από το άλλο.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς μεταβολισμούς, που τους κάνουν να παίρνουν βάρος με διαφορετικές ποσότητες τροφής. Η μελέτη του γονιδιώματος του μεξικανικού αυτού είδους ψαριού που ζει σε θαλάσσιες σπηλιές μας δίνει ένα παράδειγμα σε φυσικό περιβάλλον για το γιατί και πως ο μεταβολισμός εξελίσσεται τόσο διαφορετικά. Κάποιοι από τους μηχανισμούς που παρατηρήσαμε στο συγκεκριμένο ψάρι, εμπλέκονται και στον ανθρώπινο μεταβολισμό και άρα στην υγεία του ατόμου» εξηγεί ο Δρ Ταμπιν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα ώστε να κατανοήσουν πως το εν λόγω ψάρι μπορεί να είναι τόσο παχύσαρκο και τόσο υγιές ταυτόχρονα, με στόχο να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr