Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024
Έξι τρόφιμα… για τα μάτια σας μόνο

Έξι τρόφιμα… για τα μάτια σας μόνο

Προστατέψτε την όρασή σας από εκφυλιστικές βλάβες

Η υγεία των ματιών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα, τόσο για την καλή λειτουργία, όσο και για την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές βλάβες, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση.Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε 5+1 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
 Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών και να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης λόγω γήρατος. Προτιμήστε εκείνα που έχουν έντονο πράσινο χρώμα, όπως το σπανάκι και τα διάφορα χόρτα.

Αυγό: Ο κρόκος του αυγού είναι πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, συστατικών που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Εσπεριδοειδή:
 Πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.

Αμύγδαλα και καρύδια:
 Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατέυοντας τα κύτταρα των ιστών από τη βλαπτική τους δράση.

Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί είναι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που έχει φανεί ότι βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ξηροφθαλμίας.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το καρότο. Το καρότο, όπως και άλλα λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, είναι πλούσια πηγή β-καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.

Πηγή: neadiatrofis.gr