Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Φούσκωμα στην δουλειά; Ίσως φταίει ότι...

Φούσκωμα στην δουλειά; Ίσως φταίει ότι…

Μερικές φορές οφείλεται σε περιττό αέρα που έχει παγιδευτεί στο πεπτικό σας σύστημα. Άλλες φορές το αισθάνεστε σαν “μια μπάλα που έχει κολλήσει στην κοιλιά σας”, ή σαν ολόκληρη η κοιλιακή σας χώρα “να έχει πλημμυρίσει με νερό”.

Όπως και αν το αισθάνεστε εσείς προσωπικά, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το φούσκωμα στην κοιλιά είναι πολύ άβολο και δυσάρεστο.

Και παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί σημάδι κινδύνου για την υγεία σας και απομακρύνεται μετά από λίγες ώρες από μόνο του, είναι πάντα καλό να γνωρίζετε τις κυριότερες αιτίες που το προκαλούν, ώστε να μην έρθετε ποτέ ξανά σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον στον χώρο της εργασίας σας, όπου βρίσκεστε καθημερινά με πολλούς άλλους ανθρώπους.

Δείτε μερικές αιτίες που σας προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά:

Τρώτε πολύ γρήγορα

Όταν καταναλώνετε το γεύμα σας πολύ βιαστικά, εκτός από την τροφή καταπίνετε και αρκετό αέρα, ο οποίος προκαλεί φούσκωμα. Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη αιτία φουσκώματος.

Όταν τρώτε βιαστικά, δεν αλέθετε καλά την τροφή στο στόμα με αποτέλεσμα να καταπίνετε μεγαλύτερα κομμάτια αυτής. Αυτά τα μεγάλα κομμάτια φτάνουν στο στομάχι και το έντερο και είναι δυσκολότερο και πιο χρονοβόρο να αφομοιωθούν.

Τέλος, όσοι τρώνε βιαστικά, συνήθως καταλήγουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα από όση πραγματικά χρειάζονται. Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποια λεπτά για να επιβεβαιώσει ότι δεν θέλει άλλη τροφή και να στείλει το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι. Αν τρώτε βιαστικά, τότε δεν προλαβαίνει να το κάνει και καταλήγετε με φουσκωμένο στομάχι εξαιτίας της υπερβολικής τροφής που καταναλώσατε.

Σάντουιτς

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ένα σάντουιτς για μεσημεριανό γεύμα, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας και ελλιπούς χρόνου για ένα κανονικό γεύμα. Αλλά τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι κατά μέσο όρο ένα σάντουιτς περιέχει το 20% της συνολικής ημερήσιας ενδεδειγμένης ποσότητας νατρίου.

Μάλιστα, το συστατικό με το μεγαλύτερο ποσοστό νατρίου είναι συνήθως το ίδιο το ψωμί. Μετά ακολουθούν τα αλλαντικά κρέατα και το τυρί.

Χρησιμοποιείτε πολύ το καλαμάκι για να πιείτε χυμούς/ροφήματα κλπ

Μπορεί να σας διευκολύνει ή και να είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το αγαπημένο ρόφημα καφέ των Ελλήνων -τον φραπέ ή το φρέντο καπουτσίνο- αλλά το καλαμάκι σας κάνει να καταπίνετε και πολύ περιττό αέρα με κάθε γουλιά.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει σημασία πόσο αργά ή βιαστικά πίνετε το ρόφημά σας. Μόλις πίνετε μια γουλιά, ρουφάτε και όλο τον αέρα που βρίσκεται στο καλαμάκι, ανάμεσα στο ρόφημά σας και το στόμιο.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Μπορεί να είναι ασφαλή υποκατάστατα της ζάχαρης και να σας βοηθούν να μειώσετε αισθητά την θερμιδική σας κατανάλωση μέσα στην ημέρα, αλλά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (πχ ασπαρτάμη) μένουν στο στομάχι πολύ περισσότερο χρόνο, επειδή ο οργανισμός δεν τις αφομοιώνει πλήρως (και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου).

 

 

 

Πηγή: onmed.gr