Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γάλα: Η προστατευτική δράση του στο έντερο

Γάλα: Η προστατευτική δράση του στο έντερο

Η συστηματική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να έχει ευεργετική δράση στο έντερο.

Το γεγονός οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στο σάκχαρο λακτόζη, το οποίο επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου, που ενδέχεται να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

AdTech Ad

Για να διαπιστώσουν ποια είναι η σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, Φιλανδοί επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 10.000 κατοίκους της χώρας άνω των 15 ετών, ρωτώντας τους για τις διατροφικές τους συνήθειες, το ιατρικό ιστορικό τους και διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα.

bigstock 114501857

Η μελέτη διήρκεσε 24 χρόνια και διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν το περισσότερο γάλα -κυρίως πλήρες- είχαν 54% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα. Για τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικά, ο κίνδυνος ήταν 63% μικρότερος.

Στα 24 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη καταγράφηκαν 38 περιπτώσεις καρκίνου στο παχύ έντερο και 34 περιπτώσεις καρκίνου στο ορθό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα που αναφέρουν υψηλή κατανάλωση γάλακτος έχουν δυνητικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν φαίνεται να οφείλεται στην πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D ή σε ειδικές επιδράσεις του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση.

Γι’ αυτό και διευκρινίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού γίνουν συστάσεις στο κοινό για την κατανάλωση γάλακτος.

Πάντως, σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο ορθό δεν βρέθηκε. Μάλιστα, τα άτομα που κατανάλωναν το περισσότερο βούτυρο διέτρεχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού, ενώ το τυρί και το αφρόγαλα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου τόσο στο παχύ έντερο όσο και στο ορθό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr