Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Γιατί είμαστε πιο επιεικείς με τους όμορφους ανάρμοστους;

Γιατί είμαστε πιο επιεικείς με τους όμορφους ανάρμοστους;

Η εμφάνιση είναι ένα σημαντικό εφόδιο και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο σε διάφορες φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου.

Ένα πρόσφατο πείραμα έδειξε ότι παίζει ρόλο και στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι ακόμη και αν έχουμε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Eastern Kentucky των ΗΠΑ έδειξαν φωτογραφίες, ενός όμορφου και ενός άσχημου άνδρα σε 170 γυναίκες. Στη συνέχεια, δημιούργησαν δύο υποθετικά σενάρια. Στην πρώτη περίπτωση ο άνδρας (τόσο ο άσχημος όσο και ο όμορφος) ζητούσε στις γυναίκες να δανειστεί ένα στυλό και στη δεύτερη να τις βγάλει μία φωτογραφία. Στο πρώτο σενάριο η εμφάνιση των ανδρών δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο πώς αντέδρασαν οι γυναίκες σε αυτό που τους ζήτησαν. Στο δεύτερο σενάριο, όπου οι άνδρες ξεπέρασαν τα όρια, οι γυναίκες αντέδρασαν πολύ καλύτερα στους γοητευτικούς άνδρες.
Όταν επρόκειτο λοιπόν για τον άσχημο η ανοχή τους ήταν πολύ μικρότερη από ότι όταν επρόκειτο για τον όμορφο.Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πρώτη εντύπωση σε σχέση με την εμφάνιση επηρέαζε τη γνώμη των γυναικών ειδικά όταν οι άνδρες αυτοί επρόκειτο να φερθούν ανάρμοστα.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο θετικά διακείμενοι στους εμφανίσιμους ανθρώπους κι αυτό φαίνεται να επηρεάζει το πώς βλέπουν τη συμπεριφορά τους στο μέλλον.

Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα, ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και από το νομικό σύστημα.

Πηγή: onmed.gr