Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Γιατί οι αστροναύτες δεν παθαίνουν ναυτία στο διάστημα

Γιατί οι αστροναύτες δεν παθαίνουν ναυτία στο διάστημα

Το πείραμα ενός «κατοίκου» του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού για 6 μήνες – Δείτε το βίντεο.

Ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Tim Peake, επιστρέφει σύντομα στη Γη, μετά από παραμονή για μισό χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο ίδιος αποφάσισε να μοιραστεί με τους κοινούς θνητούς ορισμένα από τα μυστικά του αστροναύτη. «Πέρασα τις πρώτες 24 ώρες στο διάστημα νιώθοντας λίγο δυσάρεστα ανά διαστήματα, αλλά από τότε νιώθω απλά υπέροχα. Μπορείς όμως να ζαλιστείς στο διάστημα; Λοιπόν, αποφάσισα να κάνω ένα μικρό πείραμα για να το διαπιστώσω», έγραψε ο ίδιος στο Twitter και κατέγραψε το πείραμα σε βίντεο.

Με τη βοήθεια του διοικητή του Σταθμού, Tim Kopra ο Peake αρχικά κουλουριάστηκε και άρχισε να στριφογυρίζει όσο πιο γρήγορα μπορούσε μόνο και μόνο για να διαπιστώσει αν αφού σταματήσει θα νοιώσει ναυτία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, φαίνεται πως είναι αρκετά δύσκολο να νοιώσουν οι αστροναύτες ζαλάδα σε μηδενική βαρύτητα. Η μόνη φορά που ο Peake ένιωσε έστω και λίγο ζαλισμένος, ήταν όταν σταμάτησε να γυρίζει, αλλά διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ο άντρας εξηγεί στο βίντεο ότι όταν ένας αστροναύτης βρεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αυτό που αισθάνονται είναι συνεχιζόμενο ίλιγγο, γιατί το υγρό στο εσωτερικό του αυτιού τους επιπλέει σε μηδέν βαρύτητα αντί να παραμένει στη θέση του, όπως όταν βρίσκονται στη Γη.

Έπειτα από μερικές ημέρες, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται αγνοώντας ουσιαστικά τα σήματα από το εσωτερικό του αυτιού.

Δείτε το βίντεο…

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr