Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία

Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία

Μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β αναδεικνύεται σε πολύτιμο «σύμμαχο» της μέλλουσας μητέρας ώστε να θωρακίσει τη μελλοντική υγεία τους παιδιού της, αφού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ρόλος της βιταμίνης στην εγκυμοσύνη είναι πιο σημαντικός απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

AdTech Ad

bigstock Healthy Nutrition And Pregnanc 37144942

Ο λόγος για τη βιταμίνη Β9, ευρύτερα γνωστή ως φυλλικό οξύ.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα έλαβαν επιχορήγηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ώστε να αναλύσουν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 1.500 γυναικών που είχαν γεννήσει πρόσφατα και είχαν λάβει μέρος στη μελέτη κοόρτης Boston Birth Cohort. Η μελέτη ξεκίνησε το 1998 και τα στοιχεία κάλυπταν διάστημα έως και 9 ετών.

Λήφθηκε από τις γυναίκες δείγμα αίματος λίγες ημέρες μετά τον τοκετό ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα φυλλικού οξέος και εν συνεχεία παρατηρήθηκε αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της βιταμίνης και του κινδύνου παχυσαρκίας για το παιδί. Με άλλα λόγια, όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η προστατευτική δράση του φυλλικού οξέος ήταν μάλιστα πιο έντονη στις παχύσαρκες μητέρες. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που είχαν επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος στον οργανισμό τους ήταν 43% λιγότερο πιθανό το παιδί τους να γίνει υπέρβαρο/παχύσαρκο σε σύγκριση με της παχύσαρκες μητέρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος.

«Η διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακρόχρονη επίδραση στην υγεία του παιδιού αλλά και στην υγεία της ίδιας της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη» δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Χιαομπίν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα επαρκή επίπεδα φυλλικού οξέος μπορούν να μετριάσουν την επίδραση της παχυσαρκίας της μητέρας στο παιδί της» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

bigstock Pregnancy Eating 91775270

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συγγενών εγκεφαλικών διαταραχών, καθώς και με διαταραχές της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Για το λόγο αυτό, πολυάριθμοι φορείς, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν σε όλες τις γυναίκες 15-45 ετών να λαμβάνουν καθημερινά 400 μικρογραμμάρια (µg) φυλλικού οξέος, είτε μέσω της διατροφής τους είτε μέσω συμπληρώματος.

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές και τα σμέουρα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr