Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το γυμναστήριο… κουφαίνει

Το γυμναστήριο… κουφαίνει

Το spinning προκαλεί βλάβη στα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα

Μπορεί η μουσική στο γυμναστήριο να μας βοηθά να ανεβάσουμε ρυθμούς, νέα έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι μπορεί να κάνει κακό στην ακοή μας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες, τα μαθήματα spinning, που ανήκουν στις πιο έντονες μορφές αεροβικής γυμναστικής και απαιτούν ένταση και αντοχή, συνοδεύονται από δυνατή μουσική που φτάνει τα 93-94 db. Με βάση το στοιχείο αυτό, κάποιος που κάνει spinning 4 ώρες την εβδομάδα κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα.

Και αν το επίπεδο θορύβου σας φαίνεται μικρό, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα μικρό αεροσκάφος που πετά σε ύψος 25 μέτρων παράγει θόρυβο που αγγίζει τα 100 db. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι ο θόρυβος από μια συνομιλία σε ήσυχο μέρος υπολογίζεται στα 60 db, ενώ ο θόρυβος από ένα μηχανάκι αγγίζει τα 80 db.

Το κακό είναι ότι τα επίπεδα θορύβου δεν είναι αυξημένα μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους στους οποίους συχνάζουμε, όπως στις καφετέριες και στα μπαρ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρόνια έκθεση σε στάθμη θορύβου άνω των 85 db καταλήγει συνήθως σε απώλεια της ακουστικής οξύτητας. Έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα ότι 15΄ παραμονής σε χώρους με θόρυβο που κυμαίνεται γύρω στα 100 db αρκούν για να υποστεί μόνιμη βλάβη ο ακουστικός πόρος.

Το ταξίδι του ήχου

Ο ήχος, όταν περάσει από τον ακουστικό πόρο μετατρέπεται σε δονήσεις που προχωρούν βαθύτερα στον κοχλία, στο εσωτερικό μέρος του αυτιού. Ο κοχλίας, ένα όργανο σε σχήμα σαλιγκαριού, είναι γεμάτος υγρό, όπου μέσα του βρίσκονται χιλιάδες μικροσκοπικά τριχοειδή κύτταρα. Οι δονήσεις που μεταφέρονται από τον ακουστικό πόρο ταξιδεύουν μέσα στο υγρό του κοχλία και θέτουν σε κίνηση τα τριχοειδή κύτταρα. Εκείνα, με τη σειρά τους, μεταβιβάζουν το ερέθισμα μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο, ο οποίος επεξεργάζεται και ερμηνεύει τον ήχο.

Πηγή: vita.gr