Πέμπτη , 28 Οκτώβριος 2021
Globorisk: Το εργαλείο που προβλέπει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών σε κάθε χώρα του πλανήτη

Globorisk: Το εργαλείο που προβλέπει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών σε κάθε χώρα του πλανήτη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχεδίασαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που θα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Το εργαλείο ονομάζεται Globorisk και θα βοηθά τους γιατρούς να εκτιμούν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, όπου η ιατρική παρέμβαση δεν είναι εύκολη.

Τα διαθέσιμα στατιστικά υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι μεγαλύτερος σε χώρες μέσου και χαμηλότερου εισοδήματος σε σύγκριση με χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το Globorisk σχεδιάζει μοντέλα πρόβλεψης του κινδύνου ανά χώρα κι έτσι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης, κυρίως σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Το Globorisk λαμβάνει υπ’ όψιν βασικούς παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης, το φύλο και η ηλικία, ώστε να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών ανά πληθυσμιακή ομάδα.

Πηγή: onmed.gr