Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
HIV: Νέο, πολλά υποσχόμενο εμβόλιο ενάντια στον επικίνδυνο ιό

HIV: Νέο, πολλά υποσχόμενο εμβόλιο ενάντια στον επικίνδυνο ιό

Αμερικανοί ερευνητές εφάρμοσαν μια ριζοσπαστική προσέγγιση κατά την παρασκευή ενός νέου εμβολίου ενάντια στον HIV και τα πρώτα αποτελέσματα των πειραμάτων τους φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα.

Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πιθήκους υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία ενάντια στον ιό για αρκετές εβδομάδες.

Τα περισσότερα εμβόλια «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη. Αντίθετα με την παραδοσιακή αυτή προσέγγιση, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Scripps της Καλιφόρνια επενέβησαν στο DNA των πειραματόζωων ώστε να προσδώσουν στα κύτταρά τους την ικανότητα να καταπολεμούν τον HIV.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα αυτό «εξαιρετικά σημαντικό» και επιθυμούν να ξεκινήσουν άμεσα δοκιμές σε ανθρώπους.

Η πρωτοποριακή τεχνική που εφάρμοσαν οι ερευνητές βασίζεται στη γονιδιακή θεραπεία, με στόχο να ενσωματωθεί ένα νέο τμήμα DNA σε υγιή μυϊκά κύτταρα. Αυτό το τμήμα DNA περιέχει την οδηγία για την παρασκευή «εργαλείων» που θα εξουδετερώνουν τον HIV, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature, το εμβόλιο παρείχε στα πειραματόζωα προστασία από όλους τους τύπους του HIV για τουλάχιστον 34 εβδομάδες.

Το εμβόλιο παρείχε μάλιστα προστασία ακόμη και όταν το ιικό φορτίο ήταν πολύ μεγάλο, αντίστοιχο με το ιικό φορτίο που εντοπίζεται σε χρονίως πάσχοντες, δίνοντας ελπίδες στους ερευνητές για θετικά αποτελέσματα και σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από τον HIV.

 

 

Πηγή: onmed.gr