Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

HPV, η σιωπηλή επιδημία

Μπορεί ο HPV (Human Papilloma Virus) να προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να εξαπλώνεται ραγδαίως, όμως αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από αυτόν, καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, είναι γνωστός και ως η «σιωπηλή επιδημία».

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βλάβες στις επιφάνειες που προσβάλλει, με σοβαρότερη την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με τη μορφή γεννητικών κονδυλωμάτων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, ένας τύπος του ιού που μπορεί να γίνει αντιληπτός είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία φαίνονται με γυμνό μάτι. Ακόμα όμως και η απουσία τους δεν μας εγγυάται ότι δεν έχουμε προσβληθεί από αυτόν. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ασυμπτωματικής HPV λοίμωξης στον τράχηλο της μήτρας αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη περίπτωση…

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι όπως το τεστ Παπ, που μπορεί να δείξει τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα και να βοηθήσει τις γυναίκες να τον αντιμετωπίσουν εγκαίρως. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, όσον αφορά στους άνδρες, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη καθιερωμένη μέθοδος ανίχνευσης της λοίμωξης σε εξέταση καθημερινής ιατρικής πρακτικής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε άτομο που είναι ενεργό σεξουαλικά μπορεί να εκτεθεί στον ιό HPV, για αυτό και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι μέγιστης σημασίας. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σοκάρουν, καθώς αναφέρουν ότι πάνω από το 80% των γυναικών θα έχουν μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την ανάγκη της ενημέρωσης καθώς και της πρόληψης.

  ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Τρόποι προστασίας από τον HPV

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τα παιδιά μας από τη σιωπηλή επιδημία, που φαίνεται να προσβάλει άνδρες και γυναίκες, με ιδιαίτερη προτίμηση στα νεαρά κορίτσια. Το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης είναι από την εφηβεία μέχρι περίπου τα 25 έτη. Σε αυτήν την περίοδο η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά τις σεξουαλικές επαφές και η μορφολογία του τραχήλου διευκολύνει την λοίμωξη από τον ιό. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες λοίμωξης από HPV.

Πέρα από τη χρήση προφυλακτικού, η οποία μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του HPV, το εμβόλιο θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος προστασίας. Όσο νωρίτερα γίνεται, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να πραγματοποιείται σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18, πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές, και στα οποία πραγματοποιείται δωρεάν. Kυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ), καθώς έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Παρέχει προστασία από επτά καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και δύο χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς θα τον προστατέψει από τους υπόλοιπους τύπους.


Πηγή