Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Η απώλεια μόλις 30' ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Η απώλεια μόλις 30′ ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Αν κοιμάστε έστω και 30 λεπτά λιγότερο από ό,τι είναι απαραίτητο μπορεί να έχετε μακροπρόθεσμες συνέπειες στο σωματικό σας βάρος και τον μεταβολισμό σας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Weill Cornell Medical College στο Κατάρ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει με ακρίβεια ότι ακόμα και μόλις 30 λεπτά την ημέρα λιγότερου ύπνου θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής καθηγητής Shahrad Taheri και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις περιπτώσεις 522 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη τύπου-2. Ως μέρος της έρευνας κατέγραψαν το ύψος και το βάρος τους για να προσδιορίσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του καθενός. Επίσης μέτρησαν την περιφέρεια μέσης του καθενός και πήραν δείγματα αίματος (με άδειο στομάχι) για να προσδιορίσουν την ανοχή στην ινσουλίνη.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε άτομα που δέχονταν την βασική φροντίδα για διαβήτη, η δεύτερη είχε άτομα που δέχονταν ειδική καθοδήγηση για σωματική άσκηση και η τρίτη ομάδα είχε άτομα που δέχονταν ειδική καθοδήγηση και για άσκηση αλλά και για το διαιτητικό τους πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τις συνήθειές τους στον ύπνο κάθε μέρα.

Στην αρχή της μελέτης, ήταν 72% πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο κάθε μέρα (από όσο ήταν οι συνιστώμενες ώρες), σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμόντουσαν επαρκώς.

Έξι μήνες αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν και μια σαφή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου (και της παχυσαρκίας) με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετά από ένα χρόνο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 30 λεπτά λιγότερου ύπνου κάθε ημέρα (σε σχέση με την έναρξη του πειράματος πριν 12 μήνες) ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη αυξήθηκε κατά 17% και 39% αντίστοιχα.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την μελέτη αυτή κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ενδοκρινικής Ένωσης των ΗΠΑ που έγινε στο Σαν Ντιέγκο.

 

 

Πηγή: onmed.gr