Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η διασκεδαστική άσκηση που μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η διασκεδαστική άσκηση που μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο διαπίστωσαν ότι μια πολύ απλή άσκηση, η οποία αποτελεί μάλιστα ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας, βελτιώνει την οστική πυκνότητα σε βάθος ενός μόλις έτους, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μόλις δύο λεπτά εκγύμνασης την ημέρα είναι αρκετά ώστε να παρατηρηθεί βελτίωση της οστικής πυκνότητας στην περιοχή του ισχίου σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Η εκφύλιση των οστών όσο περνούν τα χρόνια είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία και η τοπική εκφύλιση στην περιοχή του ισχίου συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Το παιχνίδι που όλοι γνωρίζουμε ως κουτσό, δηλαδή η άσκηση με μικρά άλματα στο ένα πόδι, μπορούν να δυναμώσουν το ισχίο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης, πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ηλικιωμένους ανά τον κόσμο.

Κάνοντας κουτσό για δύο μόλις λεπτά την ημέρα, παρατηρήθηκε βελτίωση έως και κατά 7% στην ποιότητα του ισχιακού οστού των ηλικιωμένων, ακόμη και στα επιμέρους σημεία στα οποία η εκφύλιση ήταν μεγαλύτερη και άρα είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος κατάγματος.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την οστική πυκνότητα και επισημαίνουν ότι ο εν λόγω τρόπος εκγύμνασης είναι εύκολος και γρήγορος κι έτσι μπορεί να εφαρμόζεται συστηματικά από όλους στην άνεση του σπιτιού τους.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr